Събиране в Истанбул в памет на убития преди 13 г. журналист Хрант Динк

https://www.24chasa.bg/novini/article/8089880 www.24chasa.bg
Кадър от протестно шествие в памет на журналиста през 2008 г. Снимка: Ройтерс

Няколкостотин души се събраха днес в Истанбул на мястото, където преди 13 години бе убит турският журналист от арменски произход Хрант Динк, предадоха Франс прес и БТА.

На 19 януари 2007 г. Хрант Динк, виден интелектуалец с либерални възгледи, който се обявяваше за помирение между Турция и Армения, бе застрелян с два куршума в главата на улицата пред редакцията на двуезичния в. "Агос", излизащ на турски и арменски език, на който той бе главен редактор.

Физическият извършител на убийството, Огюн Самаст, който тогава бе 17-годишен, призна вината си и бе осъден на близо 23 години затвор през 2011 г.

"За Хрант, за справедливост", скандираха участниците в събирането. "Не сме забравили и няма да позволим /убийството/ да се забрави", скандираха те. На мястото, където се намираше редакцията на неговия вестник, бе издигнат голям потрет на Динк.

Хрант Динк действаше за помирение между турци и арменци, но бе мразен от турските националисти заради това, че бе определил като геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война. Турция категорично отказва да признае това избиване за геноцид.

Турски интелектуалци всяка година в деня на убийството на Хрант Динк и годишнината от рождението му провеждат инициативи с искания за разкриване на всички подстрекатели на престъплението, както и за най-строги наказания за извършителите