Китайската народна банка с онлайн система за проверка на лични кредити

https://www.24chasa.bg/novini/article/8090909 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

В петък Центърът за кредитни референции към Китайската народна банка пусна онлайн информационна система от второ поколение за лични кредити.

Тя предлага повече допълнителни данни в сравнение с първото поколение, включително револвиращи заеми, големи плащания по вноски по кредитни карти, съвместни кредитополучатели и записи за изплащане през последните пет години, предаде "Радио Китай".

Системата за отчитане на кредити от второ поколение се въвежда, тъй като финансовият пазар на страната, подкрепен от напреднали технологии, търпи огромни промени, в него вече преобладават онлайн плащанията и източниците на кредитиране стават все по-диверсифицирани. Тя ще предлага по-точна и автентична кредитна информация за отделните граждани и има за цел да подобри качеството и разшири обхвата на т. нар. система за социален рейтинг.

Според У Хао, финансов анализатор от Шънджън, трябва обаче да бъде ясно дефинирано от властите какъв вид информация ще се събира. „Би било голяма намеса в личния живот на китайците, ако информацията им се събира небрежно", казва той.

Центърът за кредитни референции ще проведе дискусии с организации, които съхраняват и управляват лични данни. Съгласно правилата, събирането на подобна информация няма да става без съгласието на конкретния човек. Центърът ще гарантира сигурността на данните и след това ще ги включи в системата за открито запитване, уточниха от там.

Системата за кредитно отчитане от първо поколение бе създадена през 2006 г. През 2015 г. Китайската народна банка отвори сектора за частни компании.

Модернизирането на кредитната система ще окаже голямо влияние върху китайците и местните компании. Към края на 2019 г. системата за кредитни референции в Китай е събрала информацията за 1,02 милиарда физически лица и повече от 28 милиона компании и други организации – една от най-големите подобни бази данни в света, според централната банка.

През 2019 г. броят на личните кредитни запитвания, които Центърът за кредитни референции е получил, е бил 2,4 милиарда, докато броят на запитванията за кредити компании – 110 милиона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г