Китайската народна банка с онлайн система за проверка на лични кредити

https://www.24chasa.bg/novini/article/8090909 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

В петък Центърът за кредитни референции към Китайската народна банка пусна онлайн информационна система от второ поколение за лични кредити.

Тя предлага повече допълнителни данни в сравнение с първото поколение, включително револвиращи заеми, големи плащания по вноски по кредитни карти, съвместни кредитополучатели и записи за изплащане през последните пет години, предаде "Радио Китай".

Системата за отчитане на кредити от второ поколение се въвежда, тъй като финансовият пазар на страната, подкрепен от напреднали технологии, търпи огромни промени, в него вече преобладават онлайн плащанията и източниците на кредитиране стават все по-диверсифицирани. Тя ще предлага по-точна и автентична кредитна информация за отделните граждани и има за цел да подобри качеството и разшири обхвата на т. нар. система за социален рейтинг.

Според У Хао, финансов анализатор от Шънджън, трябва обаче да бъде ясно дефинирано от властите какъв вид информация ще се събира. „Би било голяма намеса в личния живот на китайците, ако информацията им се събира небрежно", казва той.

Центърът за кредитни референции ще проведе дискусии с организации, които съхраняват и управляват лични данни. Съгласно правилата, събирането на подобна информация няма да става без съгласието на конкретния човек. Центърът ще гарантира сигурността на данните и след това ще ги включи в системата за открито запитване, уточниха от там.

Системата за кредитно отчитане от първо поколение бе създадена през 2006 г. През 2015 г. Китайската народна банка отвори сектора за частни компании.

Модернизирането на кредитната система ще окаже голямо влияние върху китайците и местните компании. Към края на 2019 г. системата за кредитни референции в Китай е събрала информацията за 1,02 милиарда физически лица и повече от 28 милиона компании и други организации – една от най-големите подобни бази данни в света, според централната банка.

През 2019 г. броят на личните кредитни запитвания, които Центърът за кредитни референции е получил, е бил 2,4 милиарда, докато броят на запитванията за кредити компании – 110 милиона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца