"168 часа": Бизнесът на Людмила Путина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8091149 www.24chasa.bg

Макар и да стои настрана от светлината на прожекторите, непрекъснато излизат данни за финансовото състояние и бизнесделата на Людмила Путина.

През 2018 г. опозиционният Център за изследване на корупцията публикува проучване за активите на Людмила Очеретна - новата й фамилия след брака й с по-младия от нея предприемач Артур Очеретни.

Според центъра през последните няколко години фондацията на новия й съпруг за развитие на междуличностни комуникации, чийто патрон е Людмила Александровна, има нетна печалба от десетки милиони рубли. Последната новина около бившата съпруга на Путин е, че е станала съсобственик в една от най-големите в страната компании за микрокредити ООО МФК "Кармани", твърди списание "Собеседник".

Микрофинансирането е рентабилен бизнес в Русия, а наскоро Централната банка съобщи, че дълговете на руснаците към тези кредитни институции са достигнали пик след 2012 г. Регулаторът отчита, че руснаците задлъжняват много повече към канторите за микрокредити, отколкото към банките за потребителски кредити. Над една трета от клиентите на компаниите за микрокредитиране обаче се сблъскват с проблема за задържане на работните им заплати, показва изследване на МФК "Займер".

В крайна сметка руснаците дават на дружествата за микрокредити все по-голяма част от заплатите си. Към кого руснаците изпадат в дългово робство, докато правителството показва безпомощност в борбата срещу бедността?, задава въпроса "Собеседник".
Резултатите от първата половина на 2019 г. на този пазар нареждат компанията на бившата съпруга на Путин ООО МФК "Кармани" на шесто място по обем на кредитния й портфейл. След като Людмила Александровна влиза в управлението на дружеството за микрокредити, пазарната му позиция рязко се подобри, отбелязва "Собеседник".
Людмила Шкребнева (моминското й име)
влиза в дружеството през сложна схема.

Тя е собственик на компанията "Интерсървис", която, от своя страна, е собственик на компанията "Меридиан". През 2018 г. тя получава 7-процентов дял в кипърската офшорка Carmoney CY LTD, която държи 100 процента от собствеността на руската компания за микрокредити ООО МФК "Кармани". Меридиан става съсобственик на компанията през 2018 година. Според резултатите от четвъртото тримесечие на същата година фирмата за микрокредити първоначално излиза на малка печалба, а след това през годината успява да увеличи портфейла си, пише "Собеседник".

Основател на CarMoney е Антон Зиновиев. "Нуждата ме тласна към решението да спечеля първата рубла. Какво не продавах: сладолед, батерии, риба. По-късно ваучери, след това се занимавах със заложни къщи." Така Зиновиев описва началото на своята бизнескариера.
Сега той печели от онези, които са социалното дъно. Неговото дружество е един от лидерите на пазара на микрофинансиране.

През лятото CarMoney оглави класацията сред компаниите по ипотечни кредити. Но това невинаги е било така.
В края на 2017 г. CarMoney е на загуба. Тогава Зиновиев, заедно със своя партньор Константин Евдаков, обявява, че търси инвеститор за привличането на 10 милиона долара инвестиции в замяна на дял в проекта. След това инвеститорите остават в тайна, защото, както казва той "решиха да не разкриват своите имена".

Сред “бизнесангелите” е бившата съпруга на Путин, установява "Собеседник". Юридическото лице CarMoney - ООО МФК "Кармани" – е учредено от кипърската офшорка Carmoney CY LTD. Според информацията в регистрите офшорката притежава 100% от акциите на руското дружество за микрокредити. А в самата офшорна компания миналата година дял от 7% получи ООО "Меридиан".

"Меридиан", от своя страна, се контролира от "Интерсервис" ООД, чийто единствен основател е Людмила Александровна Шкребнева, която няколко пъти е променяла името си. В регистрите тя е с моминското си име Шкребнева.

След като Шкребнева става собственик на CarMoney, делата на компанията тръгват нагоре.

Как дружеството за първи път остава на плюс и през първата половина на 2019 г. достига рекордна печалба - четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из