Над 30 млн. лева са нужни за 15% по-високи заплати на заетите във ВиК сектора

https://www.24chasa.bg/novini/article/8092458 www.24chasa.bg
Пламен Димитров СНИМКА: Архив

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред журналисти, че увеличението на заплатите на работещите във ВиК сектора няма алтернатива, защото системата е на ръба на своята функционална зависимост от персонал, съобщи БТА. Той посочи, че разходите за възнаграждение на близо 16 000 души, заети в сектора, от които над 7000 са на минимална заплата, трябва да бъдат увеличени с 15 на сто, защото сега заплатите изостават от средните за страната.

По разчети на синдиката за целта са нужни около тридесет и няколко милиона, които трябва да бъдат генерирани като допълнителни приходи от вътрешни възможности или от икономии в някои дейности, каза Димитров.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков посочи сред възможностите за осигуряване на допълнителни постъпления за сектора - нормативни промени за преодоляване на свръхрегулацията му, създаването на "Холдинг ВиК инфраструктура", като има идея в него да се включи и търговец на ток само за ВиК операторите в контекста на това, че някои дружества работят с помпажна вода. Освен това, с предстоящото подготвяне през април на новия Закон за ВиК, ще се работи за гарантиране на редуцирането на кражбите на вода и максимална събираемост на задължения към дружествата от сектора, като несъбраните вземания са 117 млн. лева.

Днес в КНСБ се състоя среща за състоянието на ВиК системата.
В отговор на въпрос, Нанков увери, че няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели искър" във връзка с предложението Перник да се снабдява с вода от язовир "Белмекен" през София. В момента има около 15 на сто свободен обем, който язовир "Бели искър" да поеме от водосбора на "Белмекен", за да достигне обем от 70 процента, който е безопасен за стената. През това време ще бъде изграден байпас "Мало Бучино" и тази вода ще се подава към жителите на Перник и няма да има надвишаване на критичния обем на язовира и опасност от скъсване на стената му, обясни Нанков.

Той уточни, че МРРБ ще даде строителното разрешение на база на изготвен идеен проект за допълнителен водопровод - отклонението към Перник при с. Мало Бучино, който е с дължина 13 км. Възложители на бъдещите строителни дейности по обекта по специалния ред на ЗОП ще са областните управители на София и Перник. За проекта предварителни разчети показват, че ще са нужни около 25 млн. лв., които вероятно ще бъдат отпуснати с постановление на МС от бюджета, коментира Нанков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове