След пожарите прашни бури и градушки връхлетяха Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8092752 www.24chasa.bg
Снимка РОЙТЕРС

Опустошени от сушата селски местности в Австралия сега са връхлетени от прашни бури, които може да засегнат и гъстонаселени градове като Сидни. Така екстремните климатични условия, с които страната ще започни това лято, придобиват нови измерения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Големи облаци гъст червен прах обгръщат някои градове във вътрешността на страната като Дъбо в най-гъсто населения австралийски щат Нов Южен Уелс.

Проливните дъждове, паднали в Нов Южен Уелс и съседния щат Виктория, донесоха облекчение след високите температури и сухите ветрове, разпалили горски пожари на територия колкото една трета от Германия. Те отнеха живота на 29 души и според някои оценки - на един милиард диви животни.

В столицата Канбера градушка с големината на топки за крикет изпочупи днес стъклата на автомобилите. Местни жители качиха в социалните медии видеа как се пързалят по улиците с шейни само по тениски. По-рано този месец властите призоваха жителите на австралийската столица да останат по домовете си, след като димът от горските пожари силно замърси въздуха. Пушекът прекъсна подготовката за Откритото първенство на Австралия в Мелбърн миналата седмица, въпреки че стартът му беше даден днес при относително чист въздух, доведе и до отмяна на някои полети, отбелязва Ройтерс.