2153-ма държат пари колкото 4,6 млрд. души (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8093308 www.24chasa.bg
Марк Зукърбърг, който е пети по богатство в света, е увеличил парите си най-много през 2019 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ако сте пестили по 10 000 долара дневно от времето на египетските пирамиди, бихте натрупали 1/5 от общото имане на петимата най-богати

2153-ма милиардери в света са имали през 2019 г. по-голямо богатство, отколкото 4,6 млрд. най-бедни хора на планетата, които са 60% от световното население, посочва новият доклад на неправителствената организация “Оксфам”.

По традиция той се публикува в навечерието на икономическия форум в Давос, който всяка година събира най-заможните и най-влиятелните личности в света.

Пропастта между бедни и богати и социалното неравенство нарастват все по-бързо, заключава докладът, който дава и други примери за това. Като например, че 1% богаташи притежават два пъти повече пари от 6,9 млрд. души.

Организацията изчислила още, че за да натрупа една пета от общото състояние на петимата най-богати милиардери, човек трябва да е пестил по 10 000 долара на ден от епохата на строителството на пирамидите в Египет.

Този път в доклада се набляга на неравенството между половете. “Оксфам” посочва, че

22-ма най-богати

мъже в света

са спечелили

колкото всички

жени в Африка

А също, че жените и момичетата по света полагат всеки ден 12,5 млрд. часа неплатен труд. Стойността на този труд организацията изчислила на 10,8 трилиона долара годишно, което е три пъти стойността на глобалната техноиндустрия. Отчетено е, че неравенството на половете в голяма степен се дължи на неплатените грижи, които жените извършват за деца, възрастни и болни, както и за поддържане на домакинството.

“Икономическата ни система е изградена от богати и властни мъже, които продължават да създават правилата и да получават лъвския пай от облагите. Мъжете по света печелят с 50% повече от жените”, посочват авторите на доклада.

Според “Оксфам”, ако най-богатият един процент от човечеството плати само 0,5% допълнителен данък върху богатството си през следващите 10 години, това би стигнало за създаване на 117 милиона работни места в сектори като грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване. Организацията обаче прави тъжния извод, че неравенството вече е извън контрол.

Западни медии припомнят, че шефът на “Амазон” Джеф Безос все още е най-богатият човек в света със състояние от 116 млрд. долара (междувременно сп. “Форбс” обяви за №1 французина Бернар Арно със 117 млрд.).

36-годишният създател на “Фейсбук” Марк Зукърбърг, който е пети в света с богатство от $ 82,2 млрд., пък е направил най-голям прогрес миналата година

Зукърбърг е

увеличил

състоянието си с

6 млрд. долара Според агенция Блумбърг от 2012 г. насам общото състояние на 20-те най-богати милиардери се е удвоило от 672 млрд. на 1397 млрд. долара. За едно десетилетие пък броят на милиардерите се е удвоил.

“Оксфам” твърди, че през последните години капиталистическата система тотално е зациклила и не благоприятства развитието, защото позволява на монополите да процъфтяват и големите пари да се концентрират в ръцете на малцина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане