Шефът на "Гугъл" смята, че изкуственият интелект се нуждае от регулация

https://www.24chasa.bg/novini/article/8093372 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Изпълнителният директор на "Гугъл" (Google IIc) и на компанията-майка Alphabet Inc. Сундар Пичай заяви в понеделник, че "няма съмнение", че изкуственият интелект (AI) "трябва да бъде регулиран".

Той назова "Deepfakes" и технологиите за лицево разпознаване като най-важните проблеми, свързани с изкуствения интелект. "Deepfakes" представляват видео или аудиоклипове, които са манипулирани с помощта на изкуствен интелект и които потенциално биха могли да бъдат създадени от всеки индивид, заявявайки каквото и да било при всякакви условия, предаде БНР. 

Всички страни, участващи в AI, трябва да се уверят, че "технологията е използвана за добро и e достъпна за всички", заяви Пичай на конференцията, проведена в Брюксел преди очакваното през следващия месец разкриване на плановете на Европейската комисия за регулиране на изкуствения интелект.

Пичай отбеляза, че Google е пуснал отворен набор от данни, за да помогне на изследователската общност да изгради по-добри инструменти за откриване на подобни deepfakes.

Най-популярната интернет търсачка в света заяви през миналия месец, че нейната облачна услуга - Google Cloud не предлага интерфейси за приложно програмиране за лицево разпознаване с общо предназначение, докато не се установява политически и технически предпазни мерки.

ЕК предприема по-строга линия в областта на изкуствения интелект, отколкото Съединените щати, опитвайки се да засилили съществуващите регулации относно неприкосновеността на личния живот и правата на личните данни, според документ от 18 страници, видян от агенция Ройтерс. Част от предложението на Европейската комисия включва мораториум до пет години върху използването на технология за разпознаване на лица в обществени зони, за да се даде време на ЕС да изработи как да се предотвратяват злоупотреби, посочва документът.Сундар Пичай похвали Общият регламент на ЕС за защита на данните (GDPR) като добра отправна точка за регулиране и на изкуствения интелект.

Той също така отбеляза, че бъдещите търговски споразумения трябва да включват и технологии, тъй като Пичай смята, че Китай ще се превърне в основен разработчик на изкуствен интелект.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората