Кипър - "слабото звено" на прицела на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8094790 www.24chasa.bg
Кадър от Кипър Снимка: Pixabay

Турция, която е решена да укрепи влиянието си в Източното Средиземноморие, където запасите от въглеводороди разпалват напрежението, би могла да засили натиска си върху Кипър, който тя разглежда като слабото звено от един регионален съюз, противопоставящ се на амбициите на Анкара, смятат анализатори.
Напрежението между Анкара и Никозия се проявява в момент, когато Турция увеличава демонстрациите си на сила на всяко крайбрежие на Средиземно море, като се разпорежда в конфликтите в Сирия и Либия.
На фона на претенциите на Анкара върху енергийните залежи от региона, Кипър, Гърция и Израел подписаха в началото на януари споразумение за Източносредиземноморския газопровод.

Напрежението, предизвикано от откриването през последните години на огромни залежи от природен газ в Източното Средиземноморие, е особено остро между Турция и Кипър, чиято северна една трета част е окупирана от турската армия от 1974 г. насам.

Макар че турска военна операция срещу съседния остров е малко възможна, според анализатори, Анкара би могла все пак да се опита да засили натиска си върху Никозия, за да я разубеди да продължи проучванията си за въглеводороди.

"Турция няма да отстъпи, тъй като това се превърна във въпрос на национален престиж", смята Хуберт Фаустман, професор в университета в Никозия и директор на кипърското бюро на германската фондация Фридрих Еберт.

Според него Анкара "няма да пропусне тази конфронтация, тъй като тя е готова да отиде по-далеч от всички други страни".

Възможности да саботира

В края на ноември Турция подписа спорно споразумение за морско делимитиране с либийското Правителство на националното съгласие /ПНС/ с цел да предяви своите права върху обширни зони в Източното Средиземноморие.

Това споразумение, както и споразумение за военно сътрудничество между Триполи и Турция, бяха оценени като "недействителни и нищожни" от Кипър, Египет, Франция и Гърция.

Но турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери на 16 януари, че неговата страна ще започне "възможно най-скоро" да извършва сондажи в тези спорни зони, богати на въглеводороди.

"Стратегията на Турция е да създаде сиви зони и оспорвани територии в изключителните икономически зони, за които претендират Кипър и Гърция", изтъква Фаустман, който смята, че Анкара има "възможности да саботира" проучванията за въглеводороди на своите регионални съперници.

Според него турско-либийското споразумение би трябвало най-малкото да забави изграждането на Източносредиземноморския газопровод, тъй като той трябва да премине през морски зони, за които претендира Анкара.
"Газопроводът по всяка вероятност никога няма да види бял свят", смята Фаустман, според когото "иронията е в това, че най-добрият пазар на кипърския газ" би бил "неговият износ в Турция".

Не скъпо, но ефикасно

Целта на Източносредиземноморския газопровод е да направи от Кипър, Израел и Гърция важно звено от веригата за енергийно снабдяване на Европа.

Но "с увеличиване на натиска" върху Кипър "Турция държи ключа на бъдещето на Източносредиземноморския газопровод", потвърждава Сирил Видерховен, анализатор от енергийния сектор и основател на консултантската компания Вероси.

Турция "може да блокира всяко действащо сега споразумение за офшорни проучвания", като засили военното си, морско или въздушно присъствие в Северен Кипър /СКТР, призната единствено от Анкара/, добавя той.

"Такива решения наистина не са скъпи", но са ефикасни, според него.
Турция се противопоставя на всякакви проучвания и експлоатация на въглеводороди, които биха изключили северната една трета част от острова, където живеят кипърските турци.

През последните месеци Анкара изпрати сондажни кораби край Кипър въпреки предупрежденията на Вашингтон и на ЕС, на който Никозия е член. През декември тя разположи също пръв дрон, оборудван с въоръжение, в Северен Кипър и, според турски медии, има проект да построи там военноморска база.

В началото на ноември ЕС от своя страна направи нова крачка към налагане на санкции срещу Турция заради незаконните й сондажи, приемайки официално юридическа рамка, за да санкционира замесените лица или фирми.

Според Чарлз Елинас, експерт от Атлантическия съвет, остава само да няма риск ситуацията да прерасне във военна конфронтация.
"Турция няма да стигне дотам да започне военни действия в Кипър, тя няма нищо да спечели там", смята той. "Дотук тя е постигала целите си и без това", добавя той.

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г