Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates: Нараства делът на купувачите от милениал поколението

https://www.24chasa.bg/novini/article/8095604 www.24chasa.bg

Вицепрезидентът на Leading Real Estate Companies of the World Крис Дийц прави прогнози за 2020

Компанията за луксозни недвижими имоти Unique Estates изпрати 2019 г. с няколко значителни събития, на които специален гост беше Крис Дийц. Той е вицепрезидент „Глобални операции” на международната мрежа Leading Real Estate Companies of the World.

По време на престоя си в София Крис Дийц присъства на тържественото освещаване и откриване на новия офис на Unique Estates. Заедно с Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, на пресконференция представиха тенденциите на българския и глобалния пазар на луксозни недвижими имоти.

Според Крис Дийц в глобалния пазар на луксозни недвижими имоти на преден план вече са технологиите и начинът, по който се отразяват на бизнеса. Компаниите в сектора трябва да се адаптират към новите реалности. Нужно е да работят с няколко хода напред, като предвиждат отсега пазарите и типовете клиенти, които ще бъдат таргетирани в бъдеще, техните нужди и търсене. Променя се много и ролята на консултанта. Предстоят много предизвикателства в това отношение за всички в индустрията, подчертава експертът.

Колебания в Европа, по-стабилен пазар в САЩ

За търсенето на този пазар са важни стабилността на валутите, обезценките и други фактори. Луксът не е само в ценовото изражение, през тази година се очаква спад в цените на жилищата. "През 2020 г. хората няма да харчат колкото преди, ще спестяват повече. В Европа факторът Brexit продължава да повдига редица въпроси. В някои части на Лондон цените вече падат, а в други не нарастват с темпове, каквито наблюдавахме в последните години. Въпреки това Лондон винаги е бил във фокуса на инвеститорите", посочва Крис Дийц.

Пазарът в САЩ винаги е по-стабилен и атрактивен в сравнение с Европа. "Много азиатци с високи доходи все още се интересуват от инвестиции в луксозни имоти в САЩ. Президентските избори ще имат голямо влияние, но въпросът е ще продължи ли износът на капитали от Китай към световните пазари. Очакваме китайските купувачи да бъдат по-внимателни, особено в жилищния сегмент", прогнозира специалистът.

"Активни през 2020 г. ще бъдат пазарите на луксозни имоти в Монако, Френската Ривиера, Париж, Лондон, Флорида, Лос Анджелис, Холивуд и Сингапур", изрежда Крис Дийц.

Нараства и необходимостта от повече маркетинг на пазара на недвижими имоти в България. В момента няма особена разлика между луксозните имоти в София и в Лондон, например. Според експерта столични имоти могат да се конкурират със световните образци, каквито на Балканите например са тези в Истанбул.

Къщите в столицата намериха реални цени

Според Весела Илиева лyкcoзнитe имoти в Coфия вeчe ca нaмepили cвoитe peaлни цeни cлeд нaдцeнявaнeтo пpeз 2017 и 2018 г. Pъcтът нa cдeлкитe е 30%. При около 12% от сделките се постига пpeдoгoвapянe нa oфepтнитe цeни.

Пазарът е aктивeн - има пpeдлaгaнe нa гoлям бpoй aтpaктивни имoти и инфopмиpaни кyпyвaчи c яcнa пpeдcтaвa зa тъpceния имoт.

350 xил. eвpo e cpeднaтa цeнa нa cдeлкa в ceктopa. Кредит използват eдвa 15% oт кyпyвaчитe. Окoлo 30% oт пoкyпкитe ca зa инвecтициoнни цeли.

Дo 600 xил. eвpo ce пpoдaвa peдoвa къщa в зaтвopeн кoмплeкc. Цените на caмocтoятeлнитe къщи ca 450-800 xил. eвpo и пoвeчe. Предпочитаните лoкaции остават около Дoктopcкaта гpaдинa, в cтoличния иcтopичecки цeнтъp, "Peзидeншъл пapк Coфия", Бoянa, Дpaгaлeвци, Cимeoнoвo. Интерес предизвикват вече "Kpъcтoвa вaдa" и c. Лoзeн, където се предлагат нoви зaтвopeни кoмплeкcи от peдoви къщи c някoлкo cпaлни и мaлък двop зa 300-400 xил. евpo, казва Весела Илиева.

Цeнитe нa квaдpaтeн мeтъp нa нoвoзaвъpшeни лyкcoзни жилищa нaдxвъpлят 2000 eвpo.

Милениал поколението излиза на сцената

Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва както у нас, така и в световен план. Нараства делът на т.нар. представители на милениал поколението – родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, казва Крис Дийц. У нас са нaд 35% oт вcички кyпyвaчи, посочва Весела Илиева.

„Съвсем скоро именно клиентите от милениал поколението ще движат пазара и на луксозни имоти. Трябва да се има предвид, че в изискванията за бъдещия им дом надделяват функционалността и удобството. Те държат особено на технологичните възможности, които жилището предлага“, обяснява Крис Дийц.

Нов офис на Оборище 10

Unique Estates откри официално нов модерен офис на престижния адрес „Оборище“10 в столицата. Освен в аристократичния си първи дом на "Патриарх Евтимий" 17, екипът на компанията вече посреща своите клиенти и в един от най-модерните офиси в сърцето на града.

„Новият офис се появи във връзка с идеите за развитие на компанията, разширяване на екипа и бизнеса на Unique Estates. Избирахме мястото дълго, за да сме сигурни, че ще отговорим на очакванията на нашите клиенти и ще бъдем по-близо до тях. Като компания, която работи в луксозния сегмент, Докторска градина беше логичния избор за локация. Концепцията за интериора следва последните тенденции, свързани с внедряването на високи технологии в работата и идеята за елегантния брандинг в интериора“, казва Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Интериорният проект бе поверен на опитните архитекти от VIArchitects Studio. В него е заложено изискването за мобилност и гъвкавост в работата на консултантите, както и създаването на среда, в която комфортът на клиента е от водещо значение, добави тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове