Еколози искат АПИ да спре процедурите за строежа на Лот 3.2 на "Струма" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8095663 www.24chasa.bg
Трасето на Лот 3.2 на АМ"Струма"

Екологични организации искат Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ да спре процедурите за избор на изпълнител и възлагане на строителството на Лот 3.2 на автомагистрала "Струма" през Кресненския пролом. Те искат да се изготви подробен устройствен план /ПУП/ на източния вариант Г20, стана ясно на пресконференция от изявлението на Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Еколози настояват да се изготви и ПУП на предвиждания вариант с дълъг тунел, както и да започне подготовка за процедура на нов избор на изпълнители. Другите предложения са за преработване на доклада по ОВОС спрямо препоръките на ЕК, и неговото ново обсъждане, предаде БТА.

Ковачев отдели внимание на предприемането на предварителни мерки срещу пътните инциденти в пролома и в гр. Кресна, както и мерки за опазване на биоразнообразието, докато тече строителството, защото една от наказателните процедури е за вече извършени нарушения, свързани с намаляване и ликвидиране на биоразнообразието.

Еколози искат АПИ да спре процедурите за строежа на Лот 3.2 на

Даниел Попов от екологичното сдружение "За Земята" отбеляза, че в проекта трябва да се избегне минаването на пътя през т.нар. Дебела земя. Налага се едно малко изместване на трасето, което да заобиколи този участък.

Доц. Стоян Бешков от Националния природонаучен музей при БАН - посочи, че Кресненският пролом е уникален район, какъвто няма другаде в Европа, защото на много малка площ се среща голямо биоразнообразие и като местообитание и като видове. Това е основен район за опазване на пеперудите в Европа и България, от там минава миграционният коридор за птиците Виа Аристотелис, има две защитени територии от националното законодателство.