Българи трудно ще работят в английски ферми още от догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8095829 www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън посети ферма в Шотландия по време на предизборната си кампания. СНИМКА: РОЙТЕРС

Лондон въвежда с 2 г. по-рано ограничения за нискоквалифицирани работници

Великобритания ще започне да спира допускането на нискоквалифицирани работници от ЕС още от 2021 г., а не поетапно в продължение на две години, както бе предвидено в разработената от екипа на Тереза Мей нова имиграционна система заради Брекзит. Очаква се тази седмица вътрешният министър Прити Пател да внесе в правителството специален документ по въпроса.

Бизнесът вече

реагира остро

на новината,

тъй като не е

подготвен

за толкова рязка промяна, и то толкова скоро.

Прогнозите са, че тя ще засегне ключови сектори като селско стопанство, хранителна индустрия, транспортни и куриерски услуги, в които се трудят и много българи. Плановете са да се дават визи на нискоквалифицирани работници само ако работодателите докажат, че наистина има недостиг на необходимите им служители във Великобритания. Освен това визите за тях ще са краткотрайни, до една година, след което получилите ги ще трябва да се върнат в родината за минимум 12 месеца, преди отново да могат да кандидатстват.

Това ще засегна основно работещи в селското стопанство, тъй като обикновено те идват за няколко месеца да се трудят в английски ферми, след което се връщат за зимния период при семействата си в родината.

Сред тях

има стотици

български

граждани,

които, ако не успеят да получат статут на уседналост във Великобритания преди Брекзит, вече няма да могат свободно да влизат в страната, за да се трудят.

Проучване на неправителствена организация показа, че повече от един на всеки десет европейски граждани в Обединеното кралство вече неправилно е бил третиран от работодател или хазаин да представя статут на уседналост, за да бъде сключен дългосрочен договор с него. Експертите на The3million обясняват, че това е незаконно, докато страната не е напуснала ЕС, което се очаква да стане в края на януари, и не е изтекъл преходният период за Брекзит до 2021 г. Още повече че електронната система за кандидатстване за статут ще продължава да приема заявления до юни.

Според организацията това се дължи на

враждебната

среда, която

се е създала

към имигрантите

от ЕС

по време на дългия процес за реализиране на Брекзит. И много хора се възползват да въвеждат правила, за които се говори, но официално не са станали.

Така например на европейски гражданин е поискано да покаже, че има статут на уседналост, за да си смени шофьорската книжка с английска, на друг – да си извади банкова карта, а на трети – да получи постоянен договор за работа.

Очаква се новата визова система на Великобритания да заработи от догодина. Тя ще бъде направена по австралийски модел, като кандидатите се пресяват чрез точкова система, пропускаща само наистина търсени специалисти и хора, които ще допринесат за икономическия ръст на Великобритания и няма да тежат на социалната ѝ система.

Плановете са

да има три

категории визи

Първата ще е за изключителни таланти в областта на науката, културата и икономиката. Премиерът Борис Джонсън обясни, че такава виза ще се дава например на примабалерини и първи цигулки. Те ще получават бързо разрешително за влизане в Обединеното кралство, дори да нямат сключен договор за работа.

За останалите две категории визи обаче такъв ще е необходим. Освен предложение за работа квалифицираните служители ще трябва да отговарят на изискване и за определено ниво на заплащане, за да получат разрешение за постоянен престой във Великобритания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко