Гневни академици вземат нещата в свои ръце и спасяват България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8096775 www.24chasa.bg
Академик Стефан Воденичаров

Инициатива "Единение", в която членуват академиците Стефан Воденичаров, Георги Марков и други  разпространи в медиите гневно обръщение, че взема нещата в свои ръце, защото държавата е много зле. Писмото започва със: "Скъпи съотечественици, съдбата на Отечеството е съдба и отговорност на всеки от нас! А Отечеството е в дълбока криза не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет - зле събиран и разходван". В заключението на писмото става ясно, че учените от инициативата "Единение", чийто председател е акад. Стефан Воденичаров, вземат нещата в свои ръце и ще предприемат активни действия за спасяване на България.

"24 часа" попита академика какви точно ще са тези действия, дали ще свалят правителството или ще предприемат други крути мерки.
"Досега никой не обръща внимание например, че здравната система се нуждае от абсолютно реформиране. През последните 2-3 седмици и частници, и държавници, и каси повтарят, че има проблеми. Няма ли да престанем да се вайкаме, а да седнат професионалистите заедно с политиците да решават проблемите на държавата", коментира пред "24 часа" акад. Стефан Воденичаров. Проблеми имало в много области и не трябвало да се стои и да се чака. Според него това е призивът на инициативата "Единение", която нямала намерение никого да сваля. Ние сме направили разработки по доста въпроси, не че са перфектни, но те са темата, върху която може да се дискутира, каза още акад. Воденичаров. Той допълни, че материалите са предадени на президента Румен Радев още преди година и половина.

Ето пълния текст на революционното обръщение:

Обръщение на Инициатива „Единение”
Скъпи съотечественици,
Съдбата на Отечеството е съдба и отговорност на всеки от нас!
А Отечеството е в дълбока криза не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет – зле събиран и разходван.
Няма нито една област, която да се развива нормално, а в повечето кризата е дълбока и трайна. Няма нито една реформа – в нито една област, с видим резултат.
Има отделни успехи, но нито една значима положителна тенденция! В нито една сфера.
Управлението е превърнато в политическо самохвалство.
Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15% живеят извън територията й, а повечето останали в Родината са съсипани от тревоги и лишени от идеали и надежди, е загиваща нация.
Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8% доверие, а съдът – с 12%, е територия без управление.
Държава, в която 30% от гласовете на избори са невалидни, не е демократична държава. И държава, 70% от живеещите в която смятат положението си за „лошо” или „недобро”, 30% от работещите и 67% от пенсионерите получават доходи под социалния минимум не е социална държава. Държава с такива равнища не е правова държава.
Държава с всички тези недъзи не е европейска държава.
Фактите са ясни, изводът също: България се руши, българската нация загива!
Не можем и нямаме време и право повече да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на управлението.
Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все по-манипулирани, не водят до никаква промяна.
Но древното ни Отечество все още има едно огромно богатство: народ с изключителни и несъмнени качества. Народ с висок интелект, с изобилие от таланти, с научен и природен потенциал. Народ с минало, което ни задължава да се държим като народ с бъдеще.
Но бъдеще имат само народите, които не търпят безобразията, лъжата, кражбата, управленската безпомощност. Народите, които реагират!
Години наред Инициатива „Единение” разработваше анализи какво да се направи във всеки отрасъл. Предлагаше готови и работещи решения на политическите партии. Но те не желаят да работят за Отечеството.
ЗАТОВА ОБЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПРЕМИНАВАМЕ КЪМ ПОРЕДИЦА ОТ АКТИВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ. ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ НИ ЗАДЪЛЖАВА, НАЦИОНАЛНАТА СЪВЕСТ НИ ОВЛАСТЯВА ДА ВЗЕМЕМ СЪДБАТА НА ОТЕЧЕСТВОТО В РЪЦЕТЕ СИ!
ИНИЦИАТИВА „ЕДИНЕНИЕ“