Обвиниха ексразузнавач N 1, че не контролирал както трябва една тайна

https://www.24chasa.bg/novini/article/8096776 www.24chasa.bg
Драгомир Димитров Снимка: Архив 24 часа

Знам, че съм спазвал всички закони. Аз съм човек на дисциплината и ще изчакам да завърши делото, след което ще правя коментари", лаконичен беше консулът в Мюнхен пред "24 часа".

Изненадващо обвинение получи бившият председател на Държавна агенция Разузнаване (ДАР) Драгомир Димитров. Настоящият генерален консул в Мюнхен според военно-окръжна прокуратура е нарушил през 2016 г. служебните си задължения - не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“. По-нататък в лаконичното съобщение пише, че става дума за набавяне на "облага за определено дружество в размер на 91 500 евро". От това пък настъпили "немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по Закона за защита на класифицираната информация". Постановена е мярка за неотклонение и бившият шеф на разузнаването е платил гаранция от 5 хиляди лева.

Загадъчното съобщение на военно-окръжна прокуратура провокира въображението на сайтове, които прибавиха и обвинение в шпионаж за генерал Димитров, каквото реално няма.

Според колеги на бившия шеф на българското разузнаване става дума по-скоро за интриги в агенцията след неговото напускане през лятото на 2018 г., които провокирали проверката. От дълго време е бил търсена подходяща причина за нея и въпросната доставка, свързана с чуждестранна фирма, е използвана за сигнал до военно-окръжна прокуратура. В самата агенция "Разузнаване" били наясно с истината по този казус и документите по него.

"Добре знам какво съм правил. Знам, че съм спазвал всички закони. Аз съм човек на дисциплината и ще изчакам да завърши делото, след което ще правя коментари", лаконичен беше консулът в Мюнхен пред "24 часа".

Външно министерство пък написа до медиите, че към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба.

60-годишният Драгомир Димитров е завършил немска филология във Великотърновския университет и школата на МВР в Симеоново. Работил е в контраразузнаването, бил е шеф на полицията във Велико Търново. От 2007 г. до 2011 г. в посолството ни в Германия е офицер за връзка на Националната разузнавателна служба. От 2012 г. поема българското разузнаване, а от 2018 г. поема дипломатическия пост в Мюнхен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко