Вероятно рускиня с данните на Яна от Габрово е починала във Фрайбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/8096895 www.24chasa.bg
Яна Георгиева от Габрово не съществува в системата на НОИ и на здравеопазването заради фалшификация на личните и? данни.

Издаденият смъртен акт от Германия не е отменен и българската пенсионерка още не съществува за системата на НОИ и здравеопазването

Полицията у нас издирва Илиян Д., заподозрян в злоупотреба с личните ѝ данни

Българската полиция издирва мъж от Русе, който живее във Фрайбург, по подозрения за злоупотреба с лични данни на 69-годишната габровка Яна Георгиева. Без да е стъпвала в Германия, жената се оказа обявена за мъртва именно там.

Засега проверяващите не са открили Илиян Д. на известните му адреси, за да даде обяснения по случая с Яна Георгиева, която има издаден смъртен акт от Фрайбург на 8 юни 2019 г.

През целия си

живот тя не е

напускала

България

В началото на декември е подала сигнал в прокуратурата, след като случайно разбрала, че се води починала. Оттогава не съществува за държавата, пенсията ѝ е спряна, отнето ѝ е правото да се лекува.

“Преписката е висяща, пратена е за проверка от полицията, а срокът е удължен, тъй като част от обстоятелствата, които трябва да се проверяват, не са на наша територия”, коментира говорителят на окръжната прокуратура в Габрово Александър Александров. Според него най-вероятно става дума за дублиране на лични данни.

Прокурор Александров казва също, че разследването най-вероятно ще бъде изпратено в София по компетентност, защото деянието е извършено в чужбина, а пострадал е български гражданин. Заради твърде ранния етап на работата все още от страна на държавното обвинение не е искано съдействие от германските служби, но най-вероятно ще се стигне до европейска заповед за разследване, а русенецът Илиян засега е единствената връзка между пенсионерката и погребаната във Фрайбург жена с нейното име, дата и място на раждане.

“Аз не съществувам, аз съм умряла, макар че в момента разговаряме”, казва Яна Георгиева. От 3 месеца тя е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до болница и изследвания, а е пенсионерка по болест.

“Много зле се чувствам и след това, което ме сполетя, ставам все по-зле.

Не мога да

отида на лекар -

здравният ми

статус е изтрит

в компютрите. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, изтръпват ми краката и ръцете. Имам диабет, прекарала съм инфаркт”, изброява Яна.

Пенсионерката разбира, че е мъртва за държавата, преди месец и половина.

“Извика ме пощаджийката. Каза ми: “Веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла.”

И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, продължава възрастната жена.

Обяснили ѝ, че са получили писмо за кончината ѝ от Германия, откъдето е издаден смъртен акт. На тази база в Габрово се издава български документ. Служителите посъветвали семейството да си търси правата и да сезира компетентните институции.  

Яна Георгиева отишла в общинската служба ГРАО с всички лични документи и с единия от двамата си синове за свидетел. Служителите там признават, че подобно нещо им се случва за първи път, но

нямат основание

да отменят

смъртен акт,

издаден

в чужбина

“Шокът беше огромен, защото майка ми никога през живота си не бе излизала зад граница”, разказва синът Светомир. Прехвърляйки събитията от последните години, те се сещат, че преди 5-6 г. Георгиева е изпращала европейска здравна карта до българин във Фрайбург. Обещавал, че ще я вземе на работа. Илиян бил близък на сина ѝ Светомир.

“Мой близък приятел от Русе, където живея. Преди 6-7 години замина да работи в Германия. В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в град Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса. Обеща, че ще я осигурява, за да може да вземе по-хубава пенсия. Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе.

“Сега разбирам защо не е трябвало да я получи той лично”, подрежда пъзела синът. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала. Версията по телефона била, че е купил скъп бус за дейността си, но катастрофирал и всичко пропаднало. Така

надеждата на

жената, че ще

вземе немска

пенсия,

пропаднала

Европейската здравна карта, в която реално фигурират всички лични данни на Яна, останала у него. Документът служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките допускат, че българинът е продал личните данни на Яна на руснаци, с които имал контакти още у нас, и в продължение на 5-6 години друга жена се е представяла за нея в Германия.

Междувременно са наели адвокат, за да докажат, че е жива. Изпратили запитване за случая до външното ни министерство. След задълбочено проучване на консулските служби успели да научат, че в болница във Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева. За да може да бъде изписано тялото, руска гражданка с имената

Наталия

Тимофеева,

представяща

се за дъщеря

на мъртвата,

представила

удостоверение

за раждане. Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Освен до службата по гражданско състояние Генералното консулство в Мюнхен е адресирало писмо и до Полицейския президиум във Фрайбург, който при наличие на данни за извършено престъпление би могъл да образува досъдебно производство по случая, пише в отговора.

“Генералното консулство е отправило искане в случай на фактическа грешка или на извършено престъпление да бъде отменено действието на удостоверителния документ”, се казва в писмото от външно министерство.

От общината във Фрайбург поискали семейството да изпрати копия на оригиналните документи на Яна Георгиева - акт за раждане и лична карта, за извършване на щателна проверка.

Георгиеви са внесли искова молба до окръжния съд в Габрово за отмяна на смъртния акт, но заседание все още не е насрочено. Юристи обаче ги обезкуражили, че няма да го отменят в България, докато това не стане в Германия.

Прокурор Александър Александров казва, че действат правилата на ЕС и когато българският съд се произнесе, трябва да се иска признаване на нашето съдебно решение от германска страна.

“Имали сме много такива случаи, когато признаваме немски решения”, допълни прокурор Александров.

Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството на Яна не знае.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко