Тръмп: САЩ са в икономически бум, какъвто светът не е виждал (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8097046 www.24chasa.bg
Грета Тунберг говори на форума в Давос. СНИМКА: РОЙТЕРС

Грета: Не правите нищо за климата

Доналд Тръмп се обяви против пророците на климатичния апокалипсис и заяви в Давос, че Америка ще защитава своята икономика.

Президентът на САЩ се въздържа обаче да спомене младата екоактивистка Грета Тунберг, която след срещата за климата в ООН м.г. стана на няколко пъти обект на подигравките му в туитър. По-късно самата шведка обяви пред световните лидери на форума: “В случай че не сте забелязали, светът ни в момента гори”.

Снайперисти пазят от покривите световните лидери в швейцарския курорт.
Снайперисти пазят от покривите световните лидери в швейцарския курорт.

За поредна година швeйцарският курорт събра на едно място най-богатите и най-влиятелните хора на планетата, а основната тема този път са климатичните промени. Сред участниците има 53-ма президенти и премиери, 1700 шефове на компании и близо 300 известни обществени фигури.

В речта си в Давос, произнесена часове преди в Сената на САЩ да започне процесът по импийчмънта му, Тръмп обяви, че е време за оптимизъм, а не за песимизъм и не забрави да похвали икономическите постижения на администрацията си. Според него САЩ са в икономически бум, какъвто светът никога не е виждал досега.

Откакто съм поел

управлението, са

разкрити 7 млн.

работни места,

посочи Тръмп и добави, че целта му е да вдигне жизненото равнище на всички американци.

“Американската мечта се завръща - по-голяма, по-добра и по-силна откогато и да било преди”, не пропусна да отбележи той. Тръмп се похвали, че търговските преговори с Китай вървят в добра посока и съвсем скоро ще започне втората им фаза, по време на която митата и от двете страни няма да се променят. Тръмп призова Европа да се възползва от подкрепата на Вашингтон и да постигне реална енергийна сигурност т.е. да не ѝ се налага да внася енергоресурси от враждебни страни.

Още преди да кацне с хеликоптера си в Давос, президентът написа в туитър: “Напред към Давос, за да се срещна с лидерите на света и на бизнеса и да докарам стотици милиарди долари в САЩ!”. Той се срещна с шефката на Еврокомисията Урсула фон дел Лайен, ще разговаря и с лидерите на Ирак, Пакистан и Швейцария. Независимо, че климатът малко го вълнува, Тръмп все пак обяви, че САЩ

се присъединяват

към инициативата

за засаждане на

1 трилион дървета

по света. Целта е извличането на 200 гигатона вредни вещества от атмосферата за 10 г.

Пред световните лидери 17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че за климата на практика не е било направено нищо, дори след няколкото месеца масови демонстрации на млади хора в цял свят. “Климатът и околната среда са гореща тема днес, но емисиите от въглероден двуокис не са намалели”, каза шведката. “Ако не се отнасяме към ставащото като към истинска криза, не можем да го решим”, добави тийнейджърката, която увлече хиляди свои връстници в борбата за по-добро екобъдеще на планетата.

В първия ден на форума не се размина и без “руски инцидент”. Той не бе свързан с неяснотите около руската делегация, предизвикани от големите кадрови промени в страната, нито с поредното неучастие на президента Путин (за последен път той бе в Давос през 2009 г.)

Швейцарското издание “Тагес айнцайгер” съобщи, че през август м.г. са били задържани двама подозрителни руснаци, които полицията спряла за проверка на документите. Единият заявил, че е водопроводчик, но и двамата се оказали с дипломатически паспорти. Те казали, че ще останат в Давос около три седмици, което би било твърде скъпо занимание за хора, занимаващи се със смяна на тръби и ремонт на тоалетни, пише вестникът. Той подозира, че руснаците може би са готвели операция по подслушване или хакерска атака срещу някои от отявлените критици на Русия, които участват на форума в Давос.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната