При преброяването питат дали ще емигрираме и ще имаме ли деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8097122 www.24chasa.bg

Даването на тези данни ще е доброволно

При преброяването на населението през януари и февруари 2021 г. ще попълваме и допълнителни анкетни карти за нагласите за мигриране и за раждане и отглеждане на деца. Това съобщи Националният статистически институт.

Анкетните карти, чието попълване е по желание, са наречени “Миграция и миграционно поведение” и “Раждаемост и репродуктивно поведение на населението”. Техният формат бе приет и утвърден преди няколко дни от националната комисия по преброяването. Освен че е по желание, преброяваното домакинство ще избира само една от двете допълнителни анкетни карти.

Изучаването на миграционните процеси ще обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хората между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година и в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца и т.н.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път - бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Първи с допълнителните анкетни карти ще се сблъскат жителите на Разград, Велинград и обитателите на район “Студентски” на Столичната община. На тези три места от 27 март до 2 април т.г. ще се състои пробно преброяване. Преди това - от 20 до 26 март, ще има пробно електронно преброяване, при което хората ще попълват анкетните карти на сайта на НСИ, ако не желаят да се срещат с анкетьор.

Основната анкетна карта за преброяването е обичайна, като разликата с предишните е само по отношение на притежаването на домакинска електроника и електроуреди.

Ще има и част за етнокултурни характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Няма да са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Новото при 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд догодина ще е геореферирането. Всяка сграда с жилища ще бъде вкарана в дигитална карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители