Над 30% болни деца “разпуснаха” училища в 5 общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/8097623 www.24chasa.bg
Децата да не се събират на групи по време на ваканцията, за да е ефективна мярка за ограничаване на грипа, съветват лекарите.

В 5 общини разпуснаха училищата, защото децата с грип са над 30%.

Заради грипа от 21 януари

в 3-дневна

ваканция

излязоха в

Карнобат и

Сунгурларе

Кметовете на двете общини упражниха правото си да обявят три дни за неучебни заради скок на заболелите деца - близо 35% от посещаващите училищата. Още на 20 януари вечерта кметът на Карнобат Георги Димитров съобщи за грипната ваканция на страницата си във фейсбук и призова децата да стоят вкъщи.

На крачка от

епидемия

е Бургас,

тъй като според данните на РЗИ за миналата седмица болните от остри респираторни заболявания са били 374 от общо 20 245 пациенти (10% от населението), които се наблюдават от личните лекари, обясни д-р Величка Григорова, директор на “Надзор на заразните болести” в РЗИ.

“Наблюдава се повишаване на заболеваемостта, затова е важно тези цифри да се следят всеки ден”, допълни д-р Григорова.

“Трябва болните да достигнат 458 от общия брой наблюдавани пациенти, за да обявим грипна епидемия”, каза шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Над 20 са доказаните случаи на грип в Бургаска област, но бройката е относителна, тъй като не от всички болни са взети проби.

Епидемия в

общините

Дупница и

Сапарева баня обяви РЗИ - Кюстендил, от 21 януари. “За миналата седмица епидемични стойности са отчетени само за тези две общини в областта.

От 13 до 19 януари заболеваемостта в Дупница е 242 на 10 000 души. За Сапарева баня отчетените стойности са 263 на 10 000 души", каза д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести”. “Дали сме предписание и предложение до регионалното управление на образование и оттам обявиха грипна ваканция в училищата в двете общини до 27 януари”, каза д-р Кръстева.

Най-често заболелите са деца от 5 до 14 години. В двете детски отделения на болниците в Дупница има близо 30 пациенти, като половината са с пневмонии.

Преустановени са консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения.

В област

Монтана няма

да учат до

24 януари

Обявена е предепидемична обстановка. Затова на територията на областта се ограничават масовите и обществени мероприятие, както и организирането на мероприятия в детските и учебни заведения. Спират се свижданиятa в лечебните заведения.

Противоепидемични мерки се въвеждат от днес и в Пловдивска област. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.