Правителството на Китай затяга контрола върху държавните предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8099059 www.24chasa.bg
Снимка Радио "Китай"

В понеделник Комисията за надзор и управление на държавните активи публикува на своя уебсайт две съобщения, в които се казва, че правителството ще затегне контрола над дейността на държавните предприятия, съобщи Радио "Китай".

В тях се посочва, че компаниите на централно подчинение следва да повишат своята осведоменост за рисковете, да подобрят системите си за управление и да упражняват по-строг надзор над дериватите при употреба на финансови инструменти. Те, също така, трябва да намалят излагането си на рискове чрез хеджиране и да подбират стриктно бизнес партньорите си, така че да се гарантира сигурността на държавните активи.

За миналата година общите приходи на централните държавни предприятия бе 35,89 трилиона юана (5,2 трилиона долара), което е с 6% по-високо спрямо годината, а чистата им печалба възлиза на 2,26 трилиона юана, което представлява годишен ръст от 8,7%, според Министерството на финансите.

„Тъй като настоящата икономическа ситуация в страната и чужбина не е много оптимистична, централно управляваните предприятия трябва да постигнат висококачествено развитие и да играят роля на „стабилизатори" в националната икономика чрез по-стриктно регулирани инвестиции и опериране", смята Ху Циму, старши сътрудник в Института за икономически изследвания на „Синостийл" (Sinosteel).

„През март 2010 г., след като Комисията за надзор и управление на държавните активи разпореди централните предприятия да излязат от сектора на недвижимите имоти, някои от тях отказаха да се съобразят. Сегашните разпоредби на комисията засилват управлението и контрола върху инвестициите в неосновни пера и цели да принуди компаниите да влагат повече в своя основен бизнес бизнес", смята и Ян Юедзин, директор в изследователския институт E-house China.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко