Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8099652 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов

За 13-и път народното събрание е домакин на тази възможност да покажем на българската жена, че най-важна е превенцията. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските жени и майки да бъдат внимателни и да ваксинират своите деца, за да избегнем тази форма на рак. Важно е, че можем да го предотвратим с информираност и държавна политика, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на откриването на седмицата за превенция от рак на маточната шийка.

От 22 до 24 януари в кулоарите на парламента ще има информационни щандове за заболяването, както и символът на кампанията - гривни със символ перла.

Обединени сме от идеята, че инвестициите в профилактиката са най-добрите инвестиции в здравето.

Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

За да имаме здрави жени, които да раждат здрави българчета, трябва да знаем, че такова заболяване може да бъде овладяно. Трябва да се върне доверието в институциите, доверието във ваксините и тяхната безопасност и това, че могат да спасят човешки живот. Профилактиката може да ни е само от полза, призова председателят на комисията по Здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

От Министерството на здравеопазването изразиха

надеждата тази програма да бъде продължена, като отбелязаха, че най-голямата трудност при тази програмата е доверието в нея.

Програмата за превенция на рака на маточната шийка предлага безплатни ваксини на момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Все още обхватът на момичетата от целевите групи е много нисък, подчертаха специалисти по онкология.

Това е вторият по честота рак в нашата страна. В държавати като Шотландия и Англия обхватът на ваксините е над 70% от момичетата в ранна възраст.

В България от рак на маточната шийка средно умират 700 жени годишно, отбелязаха още специалистите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари