Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8099652 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов

За 13-и път народното събрание е домакин на тази възможност да покажем на българската жена, че най-важна е превенцията. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските жени и майки да бъдат внимателни и да ваксинират своите деца, за да избегнем тази форма на рак. Важно е, че можем да го предотвратим с информираност и държавна политика, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на откриването на седмицата за превенция от рак на маточната шийка.

От 22 до 24 януари в кулоарите на парламента ще има информационни щандове за заболяването, както и символът на кампанията - гривни със символ перла.

Обединени сме от идеята, че инвестициите в профилактиката са най-добрите инвестиции в здравето.

Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

За да имаме здрави жени, които да раждат здрави българчета, трябва да знаем, че такова заболяване може да бъде овладяно. Трябва да се върне доверието в институциите, доверието във ваксините и тяхната безопасност и това, че могат да спасят човешки живот. Профилактиката може да ни е само от полза, призова председателят на комисията по Здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

Цвета Караянчева откри седмицата за предпазване от рак на маточната шийка в НС

От Министерството на здравеопазването изразиха

надеждата тази програма да бъде продължена, като отбелязаха, че най-голямата трудност при тази програмата е доверието в нея.

Програмата за превенция на рака на маточната шийка предлага безплатни ваксини на момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Все още обхватът на момичетата от целевите групи е много нисък, подчертаха специалисти по онкология.

Това е вторият по честота рак в нашата страна. В държавати като Шотландия и Англия обхватът на ваксините е над 70% от момичетата в ранна възраст.

В България от рак на маточната шийка средно умират 700 жени годишно, отбелязаха още специалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача