Бизнесмен: Ромски катун ми съсипва завод за 12 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/8099940 www.24chasa.bg
Николай Христозов /вдясно/ потърси съдействие от областния управител на Пловдив Дани Каназирева. Снимки: Авторът

25 г. Николай Христозов обикаля институции, сменил 5-има кметове и никой не му съдействал

25 години ме разиграват институции и не могат да се справят с ромски катун от 12 души. Бизнесът ми е застрашен, а съм инвестирал 12 млн. лева и давам работа на 150 души. Нито ден не съм забавил заплатите им.
Това заяви Николай Христозов, собственик на сладкарски завод в пловдивското село Кадиево. Цигани са вдигнали колиби точно до оградата на предприятието, което произвежда кроасани и всякакви сладкарски изделия. Има риск да бъде затворено.
"На 6 януари циганите се запалиха, огънят за малко не премина в цеха. Пет пожарни гасиха", каза Христозов. Заедно с дъщеря си Христина Ташева потърсиха помощ от областния управител на Пловдив Дани Каназирева. "Недопустимо е едно ромско семейство да се гаври с хора, инвестирали милиони и осигурили работа на толкова хора", отсече Каназирева. Тя не може да си обясни защо толкова години община "Родопи", в чиято територия е с. Кадиево, не е решила проблема.
"Не може незаконно настанили се хора до оградата на предприятието да създават риск за хигиената му. Години наред Христозов е обикалял от инстанция на инстанция да се моли", каза Каназирева.
Те извършила проверка на място, провела среща с новото ръководство на община "Родопи" и дала срок проблемът да се реши.
Земята, където е катунът, е общинска собственост. Циганите, които я ползват, не са платили стотинка данъци. Нямат никакви строителни разрешения. "Още днес ще бъде връчен констативен протокол за незаконно строителство, а след това е заповед за събаряне", обясни областният управител. Социалните служби щели да бъдат уведомени да предоставят алтернативно място на ромското семейство с 9 деца, които сега живеели в мизерия. Един от вариантите бил Гражданска защита да им даде фургон.
"Те нямат никакви хигиенни навици. През годините сме им давали брашно, кроасани, пасти, защото сме хора. Пет кметове в селото се смениха, още толкова и в община "Родопи" - отникъде не получих съдействие", оплака се бизнесменът. Той уточни, че не е расист и в цеха му работели 80 турци и 20 роми, но били изрядни както откъм хигиена, така и откъм работа.
"Имаме сертификат за екочистота. Всеки ден нашите хигиенистки не смогват да метат около оградата, където е катунът. Фабриката ни се простира върху 8 декара. Започвам да строя още един цех", посочи Христозов. Много често съседите му ходели по нужда буквално до завода.
"Подобно толериране трябва да спре и катунът да изчезне до месец и половина", заяви Каназирева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко