РИОСВ: Няма опасност за хората след откритите токсични вещества в закрит завод във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8100200 www.24chasa.bg
РИОСВ: Няма опасност за хората след откритите токсични вещества в закрит завод във Враца

От РИОСВ във Враца заявиха, че на този етап няма непосредствена опасност за населението. Веднага след като се установи съдържанието на всички сандъци, ще бъде организирано безопасното им извозване, увериха от инспекцията.

По-рано днес около 90 сандъка с опасни химически вещества бяха открити в мазето на стар склад зад административна сграда на бившия ЗММ "Гаврил Генов" във Враца. Сигналът за опасната находка подали граждани до експерта от РИОСВ Георги Караиванов. Той пък веднага уведомил ДАНС и полицията, които започнаха проверка.

Според Караиванов в един от отворените сандъци бил открит изключително опасния червен живак. В други сандъци имало калиев перхлорат и цианидни съединения, които също са много отровни. Всичко в сандъците е опасно за живота и здравето на хората, според експерта по опасните химически вещества в РИОСВ във Враца. От червеният живак, ако попадне в ръцете на злонамерени хора, могат да се изготвят взривни материали.

Какво съдържат останалите сандъци ще се разбере едва след като проверката завърши и експертите от специализираната лаборатория си кажат думата. Забравените сандъци са от преди 35 години, по тях личат надписи на руски и че са произведени в СССР. Няма обаче обозначение за съдържанието им.

Извикани са специализирани екипи на Гражданска защита и лаборатория, пригодена за работа в силно токсична среда. За случаят е уведомено МОСВ и вътрешния министър Младен Маринов, врачанския областен управител Малина Николова и кмета на града Калин Каменов.

Химикалите се намират в подземия, които не са охранявани и всеки би могъл да стигне до тях. С времето и безхаберието помещенията са се превърнали в руини. Превърнати са и в тоалетни от работещите на площадката на бившия завод.

Шефът на дружеството, което стопанисва в момента складове на територията на бившия завод Тодор Недков знаел, че това подземното помещение някога било склад за бои, но съхраняваното в него не се водело на отчет от никого.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца