АДФИ: Комисията по хазарта е разрешила на Националната лотария да плаща по-малка такса от тотото

https://www.24chasa.bg/novini/article/8101664 www.24chasa.bg
Георги Начев Снимка: АДФИ

Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“, коментира шефът на Държавната финансова инспекция Георги Начев

"Проверка на агенцията установява, че за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри заплащат формирани по различен начин държавни такси, изчислени на различна основа.

Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“. Това съобщи на брифинг шефът на Държавната финансова инспекция Георги Начев. По-рано днес прокуратурата влезе на проверка в Комисията по хазарта.

Това означава, че ако и останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, на една и съща база, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече за времето от 2011 до 2014 г. добави той. Факт е, че тото и частни фирми плащат такси върху различна основа, вие преценете дали това е правилно, каза още той.

И прогнозира, че тъй като данните са предварителни и само от една моментна игра, тази сума ще нарасне. Начев категорично отказа коментар дали промяната в условията за изчисляване на таксите са в рамките на закона. „Попитайте комисията по хазарта, която има такова решение, с което го позволява“, прехвърли той отговора на този въпрос към държавния орган. Той отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали тези 210 млн. лева са щета за бюджета.

Начев уточни, че тотото е плащало по 20% върху всички залози, а организаторът на лотарийни игри - 15% върху разликата между постъпленията и изплатените награди, откъдето идва разликата.

Изнесените данни са предварителни, когато стане готова проверката, всичко ще бъде обявено на сайта на агенцията, каза Начев.

Ревизията е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов на 12 декември м.г. след получен сигнал до министерството за платени по-малки такси от фирмата, като сумата, посочена в сигнала, е 250 млн. лв., поясни Начев. Задачите на ревизията впоследствие са били допълнени от специализираната прокуратура, с разширяване на времето за проверка с една година назад, добави той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко