Акценти от международните издания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8103033 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Световни медии коментират

продължаващия процес за импийчмънт

на Тръмп

На втория ден от процеса за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп в Сената, представителите на Демократическата партия призоваха сенаторите републиканци да проявят смелост и да се опитат да разкрият цялата истина, гласи водеща тема на френския в. "Фигаро".

След първия ден на процеса, стоте сенатори изслушаха в продължение на близо девет часа обвинителите от Камарата на представителите, които излагаха историята на случая, при който президентът Тръмп е обвинен в използване на нечестни средства, за да си осигури втори мандат в Белия дом. Обвинителите, водени от Адам Шиф, се позоваха на множество откъси от свидетелски показания на членове на правителството. "Те рискуваха всичко, кариерите си. Знам, че това, което искаме от вас, може да изложи на опасност и вашите. Но ако те имаха смелостта, ние също можем", заяви Шиф, обръщайки се към 53-та сенатори от Републиканската партия.

Реакцията на Тръмп беше да заяви, че "тези хора са луди", подчертава в. "Фигаро". Той направи това изявление в Швейцария, където присъства на икономическия форум в Давос.

Вчера беше напрегнат ден за президента на САЩ, който постави нов рекорд по брой на туитовете за 24 часа - 131, коментирайки Грета Тунберг, несправедливия според него процес в Сената, целящ отстраняването му от поста, представителите на Демократическата партия и предстоящите тази година избори, гласи акцент на британския в. "Телеграф".

Активното онлайн присъствие на Тръмп промени коренно начина, по който американците - и останалия свят - възприемат ролята, ежедневието и психиката на президентите си, отбелязва британското издание.

Президентът Тръмп и републиканските лидери в Сената изглежда планират претупана симулация на процес, без свидетели и с ограничени доказателствени материали, предупреждава в. "Ню Йорк таймс". Това, което е заложено на карта, е идеята, че американският държавен глава може да бъде държан отговорен за лошото си ръководство. Без тази идея може да имаме впечатляващо изглеждащ Сенат и красноречиви сенатори, но демокрацията в САЩ ще бъде под съмнение.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл изглежда решен да не допусне доказателства или свидетели - което е особено лицемерно, защото при процеса за импийчмънт на Бил Клинтън през 1999 г., той подкрепяше допускането им.

Какво ще стане, ако Тръмп харесва руския президент Владимир Путин толкова, че да върне Аляска на Русия, пита в. "Ню Йорк таймс", подчертавайки, че този пример е даден от ръководителя на екипа на защитата на Тръмп Алън Дършоуиц. Според него президентът не може да бъде държан отговорен за решенията си дори и в хипотетичния случай, при който позволява на Русия да си върне някогашната територия на американския континент.

Интересно е какво смятат другарите сенатори от Аляска, отбелязва американското издание.

Британският парламент одобри

законопроекта за Брекзита,

пишат европейски медии

Внесеният от британското правителство законопроект за Брекзита беше одобрен от парламента без промени. Горната камара на британския парламент, повечето от членовете на която подкрепяха оставането в ЕС, се опитваше до последно да повлияе на текста, с който Брекзитът става част от британското законодателство - но нямаше почти никакъв шанс, пише френският в. "Монд". Всички предложени от тях поправки бяха отхвърлени от Камарата на общините, а законопроектът с историческо значение беше одобрен бързо, без драми и почти без отразяване в медиите.

Очаква се днес законът да получи одобрението на кралица Елизабет Втора. Одобряването на споразумението от Европейския парламент е предвидено за 29 януари, с което Великобритания ще може да напусне официално ЕС в 23 ч. на 31 януари (в полунощ в Париж). От 1 февруари и до края на преходния период в края на годината всекидневния живот на британците и на 3,2 милиона европейци във Великобритания ще остане като цяло непроменен. Лондон обаче ще загуби достъп до лостовете на властта в Брюксел - европейски депутати, еврокомисар и др., отбелязва в. "Монд".

Камарата на общините отхвърли пет поредни предложения за поправки от Камарата на лордовете, отбелязва британският в. "Ивнинг стандард", като подчертава, че във всеки от случаите долната камара на британския парламент гласуваше против с мнозинство от най-малко 86 гласа.

След победата на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори на 12 декември миналата година, Брекзитът стана тема, за която никой не иска да слуша - дори Борис Джонсън, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че в известен смисъл това е облекчение за цялата страна, която има нужда да забрави травмата.

Но въпреки че основният въпрос е уреден, Великобритания трябва да се научи отново да мисли за Брекзита - без да съживява отново страстите от последните три години. Излизането от ЕС следващата седмица обаче не означава, че британците са "приключили с Брекзита". Великобритания ще спре да е член на ЕС, за радост на някои и скръб на други. Но това е краят на началото и нищо повече. През идните седмици и месеци ще трябва да признаем, че Брекзитът остава в центъра на политическия живот и ще повлияе на почти всеки важен избор, пред който ще се изправи Лондон през идните години. Предстои да бъдат решени въпросите, свързани с търговията и регулационните разпоредби - и този въпрос ще бъде поставен особено остро през юни, когато Джонсън ще трябва да реши дали да поиска удължаване на преходния период. За да бъде спазен поставения от консервативния премиер срок до края на тази година, трябва да бъдат разрешени вътрешнополитически въпроси като регулирането на финансовите услуги, земеделието, риболова, човешките права след Брекзита и сепаратистките стремежи в самата Великобритания, особено от Шотландия и Северна Ирландия - но също и от региони в Англия и Уелс. Всички те са трудни за разрешаване - и са свързани с Брекзита, независимо дали премиерът харесва този факт, подчертава в. "Гардиън".

Изборът на президент и протестите срещу бежанския поток

към островите заемат централно място

в днешните гръцки вестници

"Премиера с политически знак" е заглавието, под което ежедневникът "Катимерини" коментира изявленията на новоизбрания гръцки президент Екатерини Сакеларопулу след гласуването и официалното обявяване на избора й от гръцкия парламент. След като беше официално уведомена от председателя на парламента за избирането си, пред журналистите Сакеларопулу се спря на международното положение и на сложните проблеми пред гръцката външна политика, като отбеляза, че "Гърция е модерна правова държава и е фактор на стабилност, развитие и култура". Тя допълни, че е "необходимо да бъде гарантирана териториалната неприкосновеност и суверенните права" на страната, като за тази цел е нужен непробиваем вътрешен фронт. Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва като президент на Гърция на 13 март.

"Ефимерида тон синдактон" обръща внимание, че при вчерашното гласуване на кандидатурата за президент от парламента е отсъствал бившият премиер от Нова демокрация Андонис Самарас. Той е дал гласа си чрез писмо до председателя на парламента, в което дори не споменава името на Сакеларопулу. В писмото си Самарас просто пише: "Уважаеми господин председател, както знаете, намирам се в чужбина и ви уведомявам с настоящото писмо, че ако присъствах на заседанието, щях да гласувам съгласно с предложението на Нова демокрация. С уважение, Андонис Самарас". През последните месеци публикации в печата твърдяха, че Самарас и неговите привърженици в Нова демокрация оказват натиск върху премиера Кириакос Мицотакис да издигне неговата кандидатура за президентския пост.

"Катимерини" съобщава и за вчерашните демонстрации на островите в Североизточната част на Егейско море в протест срещу ситуацията, създадена около управлението на миграционните потоци от Турция. Около 7 хиляди души се събраха на пристанището Митилини на остров Лесбос и протестираха срещу плановете за изграждане на нови центрове за бежанци и мигранти на островите. Днес представители на местното самоуправление ще пътуват за Атина, където ще връчат протестна декларация на гръцкото правителство и ще разговарят с министъра на миграцията и убежището Нотис Митаракис.

За "Ужас в правителството от въстанието на островите" пише "Контра нюз". Според вестника кабинетът е показал неспособност да се справи с бежанския проблем, а в изказванията на кметовете от островите са се чули крайнодесни нотки.

САЩ настояват диалогът между

Белград и Прищина да се поднови,

пишат сръбските вестници

САЩ настояват за незабавно подновяване на диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, прекратен заради въведените от Прищина 100-процентови мита за внос на сръбски стоки, пишат сръбските вестници.

Специалният пратеник на американския президент Ричард Гренел, който утре пристига в Белград и ще се срещне с президента Александър Вучич, ще поиска бързо подновяване на диалога след успеха с подписването на писмо за намерения за установяване на директни полети от Белград до Прищина, пише в. "Блиц". Според източници на вестника Вучич смята да постави като условие за това отмяната на митата. Кратки срокове - конкретни резултати, това според "Блиц" е главната цел, която иска да постигне Гренел. Вестникът отбелязва, че посещението на Гренел е организирано само четири дни след подписването на документа за полетите в Берлин, за което посредничиха той и съветникът на Тръмп за националната сигурност Робърт О'Брайън.

За Косово се преговаря "зад кулисите", пише в. "Данас". Коментирайки подписването на споразумението за авиолинията Белград-Прищина, американският президент Доналд Тръмп го нарече "още една победа". Вучич благодари в Туитър на О'Брайън за "енергията и усилията" и на Тръмп "за интереса". О'Брайън "ретуитна" туита на Вучич, а Гренел благодари на Вучич за "ангажираността и приятелството". Според дипломатически източници на "Данас" всичко това е доказателство, че "зад гърба" на брюкселските преговори за окончателно решаване на косовския въпрос "нашироко се преговаря зад кулисите при активната роля на САЩ".

В. "Курир" твърди, че в документа, подписан в Берлин, се потвърждава, че косовските власти ще бъдат принудени да отменят митата за сръбски стоки, което е предизвикало негодувание в прищинските медии. Според косовския портал Газета експрес, който е имал достъп да документа, Косово и КейФОР се задължават пред Луфтханза /която ще осъществява полетите/ да спазват споразуменията за свободно движение и съвместно управление на границите, които бяха постигнати в диалога с Белград, и да ги прилагат за пътниците, пощата и товарите, които ще се превозват по линията Белград-Прищина. Косовските медии негодуват и за това, че в документа за авиолинията "косовската държавност се поставя под въпрос" и в него се избягва използването на термина "косовски институции".

Акценти от турския печат

Вестник "Акшам" и в."Тюркийе" поместват на първа страница уверенията на турския здравен министър Фахреттин Коджа, че за момента новият коронавирус, произхождащ от Китай, не крие риск за Турция. Министърът е посочил, че са предприети всички мерки за пристигащи от Китай в страната туристи, които има риск да са заразени с болестта. Такива лица ще бъдат поставени първо в помещения за карантина на летището, а след това ще бъдат транспортирани с линейка в определена болница. Министърът е добавил, че са взети всички превантивни мерки, включително поставяне на термални камери.

Турските вестници отразяват също участието на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, на министърката на търговията Рухсар Пекджан и на министъра на хазната и финансите Берат Албайрак на Световния икономическо форум в Давос. Вестник "Миллиет" посочва, че Чавушоглу е участвал в Давос в проява на тема "Нова визия за Евразия - партньорства за устойчиво развитие", в която са взели участие също президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Грузия Гиорги Гахария. Чавушоглу е отбелязал в Туитър след срещата, която е била закрита за журналисти, че е подчертал, че 21-и век е епохата на възход на Азия и че Азия отново се превръща в световен център на тежестта. "Турция се намира в центъра на Евразия. Нашата инициатива "Отново Азия" ще постави нашата страна на правилното място в епохата на Азия", е написал още Чавушоглу. Според дипломатически източници на срещата Чавушоглу е представил турската инициатива "Отново Азия" и се е спрял на общи проекти на Турция, Азербайджан и Грузия в сферата на транспорта и енергийната сигурност.

Вестник "Хюриет" цитира министър Рухсар Пекджан, която е заявила, че на форума в Давос е имала двустранни срещи с министрите на търговията на Южна Корея, Малайзия, Индонезия, с министъра на икономиката на Мексико и ще разговаря също с министри от Нидерландия, Швейцария, Република Южна Африка. Тя е подчертала важността на тези срещи за двустранната търговия. Пекджан е посочила също, че към нея са били отправени искания за срещи от някои световни фирми, обмислящи инвестиции в Турция, сред които Дженерал електрик, Проктър енд Гембъл и Алибаба.

В. "Адевърул": Каква е вероятността новият коронавирус от Китай да достигне Румъния?

Ситуацията с новия коронавирус в Китай и вероятността той да достигне Румъния е сред централните теми за румънските вестници днес. "Гъндул" и "Ромъния либера" извеждат на преден план информацията, че в Китай 17 души са починали от вируса, а броят на заболелите е близо 500.

В. "Адевърул" задава въпроса "Каква е вероятността новият коронавирус да достигне Румъния?". Вестникът цитира председателя на Румънското дружество по микробиология д-р Александру Рафила, според когото в момента възможността новият вирус да достигне Европа е малка. Румънските власти планират да закупят термокамери, които идентифицират хората с температура, и да ги монтират на летищата.

Председателят на Румънското дружество по микробиология съветва хората да не изпадат в паника от една обикновена настинка или грип. "Ако някой има грип или настинка, не трябва да си мисли, че е заразен с коронавирус. Този вирус се предава при пряк, близък контакт, както и грипът. Превантивните мерки са същите", казва докторът. По думите му, за да бъде заразен някой в Румъния от коронавируса, то лицето трябва да е дошло от Китай и да е имало там контакт с лице, което е имало дихателна инфекция. "В момента вирусът не се е глобализирал, така че не можем да говорим за заразяване на някого", посочва д-р Рафила.

"Адевърул" съобщава още, че министърът на здравеопазването Виктор Костаке е поискал от специалистите по обществено здраве допълнителен план за действие за превенция и ограничаване на грипните заболявания, както и подготвяне на серия от мерки за превенция в системата на публичното здравеопазване в случай на поява на заболели от новия коронавирус.

Информационният сайт Хотнюз цитира професор Адриан Стрейну Черчел, мениджър на Института за инфекциозни заболявания "Матей Балш", който уверява, че ако в Румъния бъде регистриран случай на заболял от новия коронавирус, лицето може да бъде лекувано в страната. "Първите случаи ще бъдат изпратени на Института по инфекциозни заболявания "Матей Балш" и тук имаме необходимата експертиза и знания, за да се намесим", посочва професорът, цитиран от "Хотнюз".

Професорът е участвал в срещата вчера в министерството на здравеопазването с цел изготвяне на серия от мерки за превенция на навлизането на коронавируса в Румъния. Професор Черчел представи набелязаните мерки, които предвиждат и наблюдение на лицата, които влизат в страната.

Северна Македония е на 77-мо място в света

според индекса за демокрация,

пише в. "Нова Македония"

Северна Македония се намира на 77-мо място от общо 167 държави според най-новия индекс за демокрация за 2019 г., пише в. "Нова Македония". Докладът бе публикуван в британския "Икономист", а рейтингът се базира на комбинация от експертни оценки и резултати от анкети в анализираните страни, уточнява вестникът. Ключови показатели в проучването са изборният процес, прозрачността на управлението, участието в политическия живот, политическата култура и нивото на граждански свободи, а страните са разделени на четири категории - пълна демокрация, непълна демокрация, хибриден режим и авторитарен режим. От страните в региона Северна Македония /77-мо място/, заедно с Албания /79-о/, Черна гора /84-то/ и Босна и Херцеговина /102-ро/ са включени в категорията хибридни режими. Сърбия, Хърватия и Словения са оценени като непълни демокрации и са класирани съответно на 66-о, 59-о и 36-о място.

На един студент се полага средно по един банан месечно, пише в. "Слободен печат". Всяка години има все по-малко студенти в общежитията, а част от факторите, които допринасят за това, са инфраструктурата и качеството на общежитията, показва анализ на Младежкия образователен форум. По един, и то малък, банан месечно се падал на всеки студент от Държавния студентски дом, който включва три общежития - това показва анализ на доставките за студентските столове в периода от 2015 до 2018 г. Освен бананите, студентите можели да получат по килограм и половина месо месечно и по-малко от 2 литра мляко. За приготвяне на храната се харчели по 61 денара /1 евро/ дневно. В анализа се посочва още, че в студентските общежития и столове се харчели двойно повече пари за заплати на служителите, отколкото за храната в столовете. И докато броят на студентите в общежитията намалява, броят на служителите остава същият или дори се увеличава. В анализа се констатира още, че от 2002 до 2015 г. в общежитията в Скопие, където живеят 2500 студенти, е имало четири пожара, паднал таван, откачен асансьор и няколко наводнения.

Коронавирусът излиза от контрол, Северна Македония чака препоръка от Световната здравна организация /СЗО/, пише в. "Вечер". Изданието подчертава, че много световни и европейски летища по своя инициатива са активирали термални камери за по-щателно следене за вируса, но на скопското летище засега такива камери не са включени. Министърът на здравеопазването Венко Филипче казва, че имал неофициални разговори с представители на СЗО по тази сериозна тема, но чака препоръките им, пише още "Вечер".

(Oт БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си