Поне една година ще трябва, за да се направи ваксина срещу новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8103141 www.24chasa.bg
Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

Още сме далече от ваксина срещу новопоявилия се от Китай коронавирус, поне още една година ще е нужна за разработването й. Това каза в интервю за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема, каза още д-р Кунчев и подчерта, че по-ефективна мярка би било въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите.

"Коронавирусът е далече от Европа и България, но за да имаме готовност, следим от много близо ситуацията. Това, което се случва сега, много прилича на ситуацията отпреди десетина години, свързана с два други коронавируса - Тежък остър респираторен синдром и Средиземноморски респираторен синдром. И двата бяха коронавирус, и двата бяха възникнали по подобен начин и по подобен начин започна разпространението им. Този факт ни дава по-голяма готовност към това, което може да се очаква и как да се действа. Вчера имаше аудиоконференция, организирана от Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия, в която участваме и ние, като идеята е да се координират действията на всички европейски страни, така че да има еднаквост в действията и своевременен обмен на информация. Огромна част от случаите сега са свързани директно с град Ухан в Китай. Това донякъде облекчава нещата, но започна и международното разпространение на вируса. Нямаме магическа пръчка, с която да ограничим разпространението. Никакви мерки за граничен контрол до момента не са спрели разпространението на никоя епидемия в света, може само да го забавят. По-ефективна мярка би била въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите. Ние имаме готовност на летището в София за екипи, които са на разположение 24 часа, имаме и термокамери, но никой не може да гарантира, че такива мерки ще осигурят невнасяне на вируса. Дори последният случай, който беше потвърден от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, е за млад мъж, завръщащ се от Ухан, преминал през всякакви контроли. Това се получи така, защото вирусът е бил в инкубационен период и няма как да бъде разпознат на границата. Хубавото е, че тъй като сме имали работа с коронавируси, лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести, и в момента може да доказва 4 различни типа коронавируси, разбира се, не нови, защото за този все още няма праймери, но е достатъчно да определим дали става въпрос за коронавирус или не. Когато има подобна клинична картина, може с голяма степен да се твърди, че това е коронавирус", каза той. 

"Еднаквите мерки, които могат да се вземат, са навременен обмен на информация, защото това е от ключово значение. Този път китайските власти много бързо действаха и бяха много открити. Още в първите дни от заболяването споделиха цялата информация, пълната генетична секреция на вируса, така че много бързо да могат да се произведат диагностикуми и много по-бързо да започне работа по изобретяването на ваксина. По-рано от една година ваксина не можем да очакваме, но оттук нататък е важно хора, които се връщат от регионите, в които е регистрирана болестта, да бъдат подлагани на медицинско наблюдение, за да може рано да се лекуват и да не представляват опасност за околните", добави още д-р Кунчев. 

"Истината е, че тези инфекции проявяват склонност към самоограничаване, което мисля, че ще стане и с този вирус. Да, интересът е голям, всява се донякъде и паника, но истината е, че другите два коронавируса се сомоограничиха с времето. Ключовото в случая е при тези мутации на вируса, ако придобие свойство за лесно пренасяне от човек на човек, тогава вече ще има потенциал за по-бързо разпространение и по-висока заболяемост, но дали това ще се случи, никой не може да каже на този етап", каза още той.

На въпрос коронавирусът от Китай по какво се различава от познатата ни белодробна пневмония Кунчев отговори: По нищо. Пневмония, предизвикана и от други вируси, е същата, но по-скоро се различава по това, че малко по-често се стига до нея. Сега регистрираните 60 смъртни случая са на хора на по-висока възраст и с някакви придружаващи заболявания, или при хора с някаква увреда на имунитета или на общото състояние. Това е характерно за коронавирусите. Тези вируси познаваме отдавна, но повечето от тях не са патогенни за човека в обикновени условия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из