Проектът на Симеонов мина на първо четене в комисия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8104898 www.24chasa.bg
Бюджетната комисия даде зелена светлина на проекта за промени в закона за хазарта на Валери Симеонов. Снимка 24 ЧАСА

Финансовото министерство пусна и свой за обществено обсъждане

Бюджетната комисия даде зелена светлина на проекта за промени в закона за хазарта на Валери Симеонов

Без дебати, за рекордно кратките 20 минути, бюджетната комисия прие промени в Закона за хазарта, предложени от депутата от Обединени патриоти Валери Симеонов. Проектът събра 11 гласа "за" от ГЕРБ, против нямаше и 6-има от БСП се въздържаха.

С гласуваните текстове се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз, заяви Симеонов пред депутатите. Той предвижда още лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“, след получаване на съответния лиценз. Предвидено е в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на комисията по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

"Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява. Това заяви шефката на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти минути след като комисията даде зелена светлина на проекта.

"Разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на възможността друг освен държавния тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Над 1 млрд. лв. годишно бъгарските граждани обикновено пенсионери, слабо доходни, дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. Когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт. Неслучайно през последната година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават в организаторите са били елемент на спонсорирани от тяхна страна на различни спортни клубове или събития, аз не виждам защо това трябва да става по този начин", добави Стоянова.

Тя припомни, че на 1 януари 2014 г. се прави промяна в закона, в която ясно и категорично се записва, че всички хазартни игри, които са изброени и там не фигурира лотарията обръщам ви внимание, следва да внасят хазартна такса в размер на 15 % върху залозите, а хазартните игри, организирани на база комисионни 20 % върху размера на тази комисионна. Това са игрите, които представляват турнири по покер, където нямаме залагания към един оператор, а залагания един срещу друг и печалбите се разпределят на 100 %", допълни Стоянова.

Шефката на комисията припомни също, че през декември 2014 г. е внесена промяна в същия текст, в който се добавят изпуснатите лотарии. "Четейки внимателно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където вече се намират от 1 януари 2015 г. и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15 % върху залозите".

Часове преди заседанието, финансовото министерство публикува на сайта си за обществено обсъждане проект на Закон за Националната агенция по хазарта. Предложението е Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Национална агенция по хазарта. Предлага се тя да работи като едноличен, а не колегиален орган, за да се персонализира отговорността. Преходните и заключителните разпоредби на законта обаче променят закона за хазарта. Създават се нови текстове, според които няма да се доказват инвестиции, ако се иска нов лицез за същия вид игра. Вноските за социално отоговорно поведение пък вече да се дължат за всеки издаден лиценз, а не както в момента един организатор дължи и плаща същата вноска като организатор, който има издаден един единствен лиценз. Няма текст, който да предвижда национализиране на моментните лотарийни игри.

Запитан как ще се съчетаят двата законопроекта, Валери Симеонов заяви: " Имам си определени виждания, записал съм ги в закон. Не съм се чул с финансовото министерство и не ми е работа да го правя. По същата логика би трябвало да разговарял със всеки друг министър, като предлаам промени в някакъв закон".

В допълнение на изявлението на директора на АДФИ от 22.01.2020 г. благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура вчера, 22.01.2020 г. в Комисията по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. Това пък се казва в съобщение на финансовата инспекция до медиите. От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри, съобщиха междувременно от АДФИ. "Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма", зцаключават оттам. И добавят, че се очаква инспекцията да приключи по-рано от определените срокове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал