"Валиумният изнасилвач" се представил за Йохан Ван Дам, бил с палка своя жертва (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8105617 www.24chasa.bg
Нидерландецът молеше да го пуснат, но Софийският градски съд отказа и потвърди решение за ареста му на СРС от 16 януари СНИМКА: Йордан Симеонов

Обвиненият за 2 брутални изнасилвания на жени в София нидерландец Йохан Стелингверф се представил на първата си жертва с името Йохан Ван Дам.

Той се запознал с Дж. Пап в Будапеща на 7 октомври 2019 г. и след кратък флирт я поканил в България. Преди да пристигне в София, Пап поддържала връзка с него по интернет. Според показанията й Йохан не скрил, че иска по-разкрепостени отношения, но тя го предупредила, че е против садистичния и групов секс.

Доверила му се, омагьосана от чара му, без да подозира, че е осъждан за изнасилване в родината си и че е известен в медиите там с прозвището Валиумния изнасилвач.

В апартамент под наем на столичната ул. “Одрин” на 24 октомври м.г. унгарката била подложена на серия гаври, стана ясно в Софийския градски съд (СГС) в сряда. Йохан й дал алкохол и опиати и тя изпаднала в безпомощно състояние. Започнал да прави секс с нея без да обръща внимание на виковете й да спре.

Според съда Йохан е удрял жената с електрошокова палка, поливал я с узо, а тя повръщала. Щипал я и я рязал по гърдите. Нанесъл й удар с юмрук в слепоочието и в резултат в момента тя не виждала добре с едното око.

На моменти при изнасилването дори изпадала в безсъзнание. Според СГС по делото има данни, въз основа на които Стелингверф може да получи още 2 обвинения - за блудство и за полов акт с насилие.

Преди да бъде задържан заради гаврата с унгарката, нидерландецът попадна в ареста по жалба на 32-годишна столичанка, пак за брутално изнасилване. В началото на януари съдът го пусна под домашен арест с мотива, че няма информация да е осъждан и издирван в чужбина и няма риск да извърши друго престъпление.

По делото на унгарката обаче вече са приложени 2 справки от Европейската информационна система. Според тях Стелингверф е осъден в родината си през 2010 г. на 5 г. и 8 месеца за 2 изнасилвания и още 1 сексуално посегателство, но вече е реабилитиран.

В Малта е обвинен за измама и изнасилване на жена, с която също е имал интимна връзка. Делото е в съда, но още не е приключило.
Малтийските магистрати пуснали Йохан да се върне с баща си в Нидерландия при условие, че ще се явява на заседанията им. Арестът на Йохан у нас попречил делото в Малта да продължи.

Дж. Пап подала сигнал близо месец след изнасилването, тъй като била в шок, обикаляла лекари и първо се обърнала към унгарската полиция. Жалбата й от 27 ноември е пратена по мейл до МВР у нас.

Йохан излъгал унгарката не само за името, но и за националността си. Казал, че е от Дания. Той е разкрит след сравнение на снимки.
Съдебно-психиатрична експертиза на унгарката показала, че тя не е склонна към симулиране или преекспониране на фактите.

Магистратите отказаха да пуснат Стелингверф под домашен арест, тъй като престъпленията, за които е обвинен, са извършени в апартамента му и няма гаранция, че подобно посегателство няма да се повтори.

38-годишния Йохан за пореден път заяви, че не е извършил престъпление и се оплака от насилие в ареста. “Очите ми бяха подути и сини от ежедневния бой. Страдах и след като миналата седмица ме върнаха в ареста. Виках за помощ и милост. От посолството ме посетиха и се опитаха да облекчат положението ми.  Ако ме пуснете, няма да избягам и да излъжа доверието ви”, увери той.

Молбите му не трогнаха съда. Стелингверф бе посъветван в съдебната зала, ако е бил бит, докато е бил задържан, да подаде жалба, за да започне разследване. Според съдиите обаче до момента такива доказателства по делото няма. 

Според защитата в случая с унгарката ставало дума "за сантиментална връзка с всички екстри, но нищо повече". Повторният арест пък бил предприет, защото нидерландецът станал "медийно известен" у нас. Магистратите обаче напомниха, че посегателството спрямо унгарката и жалбата й са подадени много преди за чужденеца да се разчуе у нас.  

Според един от адвокатите нидерландецът е в страната ни от 3-4 г.,  има туристическа фирма за пътешествия с мотоциклети из България и Сърбия и пътувал много. На 3 януари т.г. районната прокуратура му наложила забрана да напуска страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората