3,6 тона марихуана е заловена от турските власти

https://www.24chasa.bg/novini/article/8105671 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Турските сили за сигурност са иззели 3,6 тона марихуана в рамките на операции срещу наркотрафика и тероризма в Източна и Югоизточна Турция, предадоха Анадолската агенция и БТА.

Силите на окръжната жандармерия са открили 2,3 тона от наркотика при акция в планински и селски райони на югоизточния окръг Диарбекир, започнала в понеделник, съобщи местното валийство в писмено изявление. При същата акция са намерени и унищожени три зимни заслона на терористите, три пункта за наблюдение и подземен склад. Унищожени са компоненти за взривни устройства, материали и документи на терористичната организация.

Валийството не назовава изрично конкретна организация, но турските сили отдавна извършват в този район действия срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), посочва агенцията.

Отделно, 1,3 тона марихуана са заловени при съвместна операция на силите на жандармерията в Диарбекир и в южния окръг Бингьол, съобщиха местните власти. Канабисът е бил намерен на три места в торби и бидони, скрити под земята. Наркотикът е открит с помощта на специално обучени кучета.

Смята се, че търговията с наркотици е основен източник на постъпления за ПКК, която е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Групировката води от 1984 г. въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на близо 40 хиляди души.