Три отделни научни екипа ще разработват ваксина за китайския коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8105770 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Три отделни научни екипа започват работа за разработване на потенциални ваксини срещу коронавируса, който предизвиква епидемия в Китай, съобщиха Ройтерс и БТА.

Коалицията за иновации за епидемна готовност, която съфинансира проектите, обяви, че планът е клинични изпитания на поне една потенциална ваксина да започнат през юни.

По ваксините ще работят биотехнологичната компания "Модерна" съвместно с американския Национален институт по алергии и заразни болести, американката фирма "Иновио Фарма" и екип от университета на Кунсланд в Австралия.

Новият коронавирус, който се появи в китайския град Ухан, вече уби 71 души, а заразените са над 600. Повечето от тях са в Китай, но заразата достигна и други държави, дори толкова далечни като САЩ.

Всеки от трите проекта ще използва различен научен подход за разработване на превантивна ваксина срещу вируса, наречен 2019-nCoV.
"Надеждата ни с тези технологии е при новия патоген да преминем от генното секвениране към клинични изпитания за 16 седмици - каза Ричард Хачет, генерален директор на глобалната коалицията, учредена за борба с болести. - Гаранции за успех няма, но се надяваме тази работа да може да осигури значима и важна стъпка напред в разработването на ваксини за тази болест".

Някои от основните характеристики на коронавирусите и какво знаем за новия вирус, идентифициран в китайския град Ухан, обобщи Ройтерс.

- Коронавирусите са от семейството вируси, които носят името си от начина, по който изглеждат под микроскоп - те са сферични и повърхността им е покрита от шипчета, приличащи на корона.

- Инфекциите от коронавируси могат да доведат до заболявания на дихателните пътища, някои от които могат да бъдат тежки и дори смъртоносни, но могат да протекат и леко като обикновена настинка.

- Инфекциите от коронавируси се проявяват с широк кръг от симптоми, сред които треска, кашлица, затруднения в дишането. При тежките случаи може да се стигне до пневмония, бъбречна недостатъчност и смърт.

- Коронавирусите се предават между животни и хора и може да се стигне до щамове, които преди не са били идентифицирани при хора.
- Предварителните изследвания сочат, че коронавирусът от Ухан може да е преминал при хората от змии.

Медицински експерти на китайското правителство обаче допускат, че източник може да са плъхове и язовци.

- Както и другите коронавируси, и този от Ухан се предава между хората по въздушно-капков път, както и чрез заразени повърхности като брави на врати.

- Също като вирусите, причинили ТОРС и близкоизточния респираторен синдром, новият китайски вирус е РНК вирус, което означава, че генетичният му материал е по-скоро РНК, вместо ДНК. Това позволява на вируса да се размие в ДНК на приемника и бързо да мутира.

- Тестът за новия вирус включва полимеразна верижна реакция в реално време, която открива в пробата РНК на вируса. Пробата може да е от гърлен секрет или кръв, ако пациентът е много болен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из