Прокуратурата разкри отровителите на Гебрев, 3-ма руснаци се издирват с Интерпол (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8106065 www.24chasa.bg
Оръжейникът Емилиян Гебрев СНИМКА: Нова тв

Те ще отговарят още и за опита за убийство на сина на оръжейника и на един от директорите му

Трима руснаци са обвинени за отравянето на оръжейника Емилиян Гебрев, сина му Христо и един от директорите в компанията ЕМКО Валентин Тахчиев през 2015 г. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, която води разследването.

Руските граждани се издирват с европейска заповед за арест и с червена бюлетина чрез Интерпол и с помощта на Шенгенската информационна система.

Имената на издирваните обаче не бяха съобщени, все още няма техни снимки на страницата на Интерпол.

Според обвинението между 28 април и 4 май 2015 г. тримата са направили опит умишлено да умъртвят Гебрев, сина му Христо и Тахчиев “чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер”.

Преди време стана ясно, че един от хората, замесени в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, бил у нас в дните около отравянето на Гебрев.

Това е Сергей Федотов, който през 2015 г. идвал три пъти в България. Второто влизане на Федотов съвпадало с опита за убийство на оръжейника. Руснакът пристигнал на 24 април 2015 г. през летище Бургас и напуснал на 28 април 2015 г. през софийската аерогара.

Разследващите установили и хората, които придружавали Федотов при неговите посещения, както и други руски граждани, пътували в България с тях. Те са наели хотелска стая точно срещу офисите на бизнесмена, а един от тях е сниман от камера да влиза в гаража на офис сградата. Засега обаче не е ясно дали Федотов и придружителите му са обвинените.

Гебрев е отровен на 28 април 2015 г. След вечеря с бизнес партньори той се почувствал зле и постъпил във ВМА. Животът му бил спасен само благодарение на бързата лекарска намеса. На следващия ден в болница със същите симптоми бил приет директорът в ЕМКО Валентин Тахчиев, а на 4 май и синът на Гебрев - Христо.

И за тримата първоначалните съмнения били за инсулт, но след направените изследвания и токсикологични анализи на кръвта станало ясно, че става въпрос за остро отравяне в резултат на фосфороорганични съединения. Разследването започва на 1 май 2015 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората