Патриотично! Още 2 дни платен отпуск, ако не пушиш на работа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8106079 www.24chasa.bg
С предложението си патриотите очакват да накарат повече хора да се откажат от цигарите.

Непушачите да се пенсионират преди миньорите. Мисля, че им трябват поне две седмици, присмя се на проекта на ВМРО техният евродепутат Андрей Слабаков

Непушачите да имат право на 2 допълнителни дни платен годишен отпуск. Това допълнение към Кодекса на труда предлагат от ВМРО.

С тази добавка, която внасяме, даваме възможност на работодателите да дават на своите работници непушачи допълнителни 2 дни платен отпуск, разказа народният представител от партията Александър Сиди. Той е вносител на предложението. С тази промяна на закона ВМРО се опитвали да поощрят непушачите и да допълнят забраната за пушене на обществени места, обясни Сиди.

Пушачите излизат в нерегламентирана почивка,

за да пушат за

поне

10 минути

на около

всеки два

часа, което

прави по 40

минути при

8-часов

работен ден, изчисляват патриотите в мотивите си. Непушачите са поставени в дискриминационни условия спрямо колегите си, затова смятаме, че служителите, които не пушат, заслужават допълнителен отпуск до 2 дни, отбеляза Сиди.

В поправката е отбелязано още, че ако един пушач не пуши в работно време, то той също би могъл да се възползва от допълнителни два почивни дни. Следенето на служителите обаче си било работа на всеки отделен работодател.

“Има карти за достъп до стаи за пушене, има камери и различни методи. Говорил съм с много работодатели преди това, които дават дори финансови бонуси на своите служители за това, че не пушат”, каза още Александър Сиди. Той очаквал приемането на промяната да накара повече хора да се откажат от тютюнопушенето.

Сиди, който е пушач, призна, че също напуска работното си място за цигара.

Проектът на народния представител от ВМРО обаче бе осмян публично от евродепутата на същата партия Андрей Слабаков.

“Във възторг съм от

предложението на ВМРО.

Отдавна беше време

да се направи нещо за

непушачите. Това са

изключително крехки

и раними създания

Два дни ми изглеждат малко. Мисля, че им трябва поне седмица. Те се изтощават да мислят как да живеят здравословно”, иронично коментира идеята той пред Нова телевизия.

“Готови сме да работим за непушачите. Даже смятам, че трябва да се пенсионират на 40-годишна възраст преди миньорите, тъй като те наистина са много изморени. Представете си колко книги за здравословен живот са изчели”, заяви още евродепутатът. И обясни, че непушещите хора също трябвало да оцеляват по някакъв начин. “Очевидно ужасно много ги тровим и им пречим и те заслужават своята почивка”, продължи Слабаков.

Бизнесът също се обяви против предложението на войводите.

“Платеният годишен

отпуск трябва да се

намали с 2 дни на

хората, които пушат,

а не да се поощряват

непушачите

Причината е, че любителите на цигарите излизат да пушат в работното си време, категоричен бе председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред “24 часа”.

Стимулите за непушачите трябва да се търсят другаде, но не и при отпуските, препоръча той. “България е сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. До пенсия работим по-малко от 33 години при средно 36 за ЕС. Сред страните сме и с най-малко работни дни в годината заради многото болнични, отпуски и празници ”, каза още Велев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г