Мъж премазан между 2 трамвая след верижна катастрофа, гледал в смартфона си (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8106110 www.24chasa.bg

3 машини се нанизали в повредената

Пострадали са 9 души

Спирачките на всички били наред

Ватманката имала 31 години стаж

Мъж слезе от аварирал трамвай, тръгна да пише по смартфона си, а друга мотриса, ударена отзад от още 2 машини, го смаза и уби. Нелепият инцидент се разигра в четвъртък по обед на бул. “Искърско шосе”.

Трамвай номер 20 се движел в посока кв. “Дружба”, когато ватманът усетил технически проблем. Машината аварирала, но без да се преобръща, и водачът казал да пътниците да слизат. Ватманите на два други трамвая зад него видели какво става и натиснали спирачките. 30-годишният Николай Атанасов Николов бил сред пътниците в първата мотриса. Ватманът отворил вратите и той слязъл. Извадил смартфона си и тръгнал да заобикаля мотрисата от задната страна. На мястото няма пешеходна пътека и преминаването е забранено. Докато минавал по релсите, за да отиде на тротоара, жертвата пишела на телефона си. В този момент четвърти трамвай зад авариралия не могъл да спре и ударил машината пред него. Получил се ефектът на доминото. Ударил третия, той - втория, който затиснал Николов. Мъжът загинал на място. Целият бил премазан от тежките мотриси. 

Николай нямал лични документи в себе си и в началото не бе идентифициран. Дори от МВР първо не даваха данни за пола на загиналия заради тежките травми.

От ударите между машините пострадали още 10 души. 9 минали през болници. В УМБАЛ “Света Анна” били транспортирани шестима от пострадалите - пет жени и един мъж. Те са на възраст от 29 до 71 г. След прегледи за наблюдение в лечебното заведение е останала само 48-годишната ватманка, която е управлявала последния трамвай - този, който е причинил катастрофата. Служителката на “Столичен електротранспорт” е с контузия на главата и крака. 51-годишна жена пък е с травма на гръдния кош, главата и краката, друга пострадала, на 70 години, също е с контузия на гръдния кош и на единия крак.

61- годишна жена и 30-годишен мъж са приети с травми по тялото. Останалите пациенти са предимно с гръдни травми и са освободени за домашно лечение. 

На другите трима пострадали медицинска помощ е оказана в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Те били с леки наранявания и са освободени също за домашно лечение. Всички са на възраст между 41 и 46 г.

Заради инцидента, докато течеше полицейският оглед, движението на трамваите в района бе временно спряно.

“При всички положения, ако трамваят е в изправност, а ние нямаме основания да смятаме, че той не е бил, има достатъчно място, за да се види, че тук има спрели трамваи. Следствието ще установи защо това не се е случило”, каза инж. Иво Василев, заместник-директор на “Столичен електротранспорт”.

“От спирката на кръстовището дотук може да се развие скорост от 40-50 км/ч. Спирачките на тези мотриси са много добри. Виждам, че са закопчани. Това означава, че няма повредена спирачка. Ватманката е опитна, преминала е всички инструктажи. Работи от 31 години и досега не е имала такива произшествия”, коментира още той.

По случая е образувано досъдебно производство. Назначена е автотехническа експертиза, която да установи причините за инцидента. Разследването продължава под надзора на Софийската градска прокуратура. Засега няма задържани и обвинени.

Тялото на загиналия мъж бе изнесено от разследващи. В началото те не можаха да го идентифицират, тъй като не носел лични документи в себе си.

Машините останаха на мястото на удара няколко часа.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората