Емил Димитров: Засилваме контрола над вноса на отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8108405 www.24chasa.bg
Емил Димитров СНИМКА: Архив

В България не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни, каза екоминистърът Емил Димитров по време на дебатите за вота на недоверие в пленарната зала. Димитров дори обеща засилване на контрола за внос на отпадъци.

Предстои въвеждане на система. По най-новото законодателство на ЕС са заложени цели 65 % рециклиране, а депонирането 10%. Останалите 25% трябва да ги изгорим. Тези инсталации трябва да са с филтри, за да не тровим населението. И моите деца и внуци дишат същото, каквото и вие. Ако мога ще направя така, че заводът в София да заработи още по-бързо, каза още Емил Димитров.

В дълга реч министърът по околната среда и водите обясни състоянието на водоснабдяването в България като опасно, при което няма верен ход.

Когато постъпих по отношение на водите министрите преди мен са успели да усвоят пари. Взех под отчет водите при мен, въпреки, че всеки министър щеше да назначи водите на своите заместници, каза Димитров.

Той описа състоянието на водоснабдяването в Шумен, Сливен и Черноморието.

В Шумен имало цяла система с помпени станции. ВиК затъва през годините, държим цената да е ниска. За да спрем загубите имаме един тръбопровод, набор на баба ми. В момента всички от Шумен мечтаят тази тръба да гръмне, за да може някой от София да я оправи, каза Ревизоро.

ВиК дружеството в Ботевград си има водопровод и пречиствателна станция, но са се накачали към друга тръба с 16 байпаса, незаконно. Напоителните системи не могат да отчитат използваната вода.

Да оставим нормалното водоснабдяване и ги оставяме без вода. Ами ако дечица пострадат? Ако спрем водата лошо, но ако я оставим пак лошо. Незаконно байпаси установени от полиция. МОСВ ли направи всичко това и МОСВ ли събира пари за водата на града? Всичко е извън нас, ние само разписваме, обясни Емил Димитров.

От трибуната той се обърна и към медиите, които са публикували статии за майка му и помоли да не я притесняват. 80-годишна жена, с едното око сляпа, какви дърва горяла, пък как живеела, каза Емил Димитров-Ревизоро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на