БСП и ДПС останаха сами във вота, "Атака" атакува червените, а не управляващите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8108438 www.24chasa.bg

 

Депутатите на Волен Сидеров обаче решават кого ще подкрепят в последния момент преди гласуването идната сряда

БСП и ДПС останаха сами в четвъртия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Той бе внесен от червените заради водната криза, боклуците и мръския въздух. За обсъждането му в пленарната зала дойдоха част от министрите, но не и премиера.

По време на дебатите в пленарната зала се очакваше опозицията да получи подкрепа и от "Воля" и независимите депутати от "Атака", но това не се случи. Хората на Веселин Марешки дори не се включиха в дебатите, а Павел Шопов от "Атака" неочаквано атакува остро именно БСП. Той упрекна червените, че са се опитвали да ги придърпват един по един за пазарлък, но не са им дали публично никакви гаранции, че ще изпълнят политиките, които "Атака" поставя като условие за подкрепа. Шопов критикува БСП, че не са им оказали подкрепа, когато са ги изхвърлили от комисиите и групата на ОП, но изненадващо, не нахока много на тази тема ГЕРБ и патриотите, а само обяви, че са ги унижили.

"Хайде да не се лъжем и заблуждаваме - измислено е да вот поради много причини, най-вече вътрешни за БСП. Там предстои избор на председател. Целта им е със свалянето на правителството да се направи последен опит да има предсрочни парламентарни избори", заяви Шопов. И обясни, че "Атака" ще определи отношението си към вота непосредствено преди гласуването за него.

С тази негова позиция мнозина депутати разтълкуваха предстоящото гласуване на вота идната сряда - 29 януари. Оцеляването на кабинета зависи именно от шестимата от "Атака", тъй като ГЕРБ и патриотите имат 116 гласа, а за да не мине вота са нужни 121.

Без особени емоции и традиционните скандали минаха дебатите по вота. С остър тон започна соцлидерката Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите, че заради лоши решения, безхаберие и корупция са оставили стотици хиляди българи без вода. Кризата с водата не е природно бедствие, видяхме как в Перник се прехвърля отговорността, критикува тя и обвини кабинета, ме е създал нормативен и институционален хаос. Допълни още, че "красива България бе превърната от правителството на Борисов в сметище".

Пир по време на чума, скочи в отговор Георги Марков от ГЕРБ. Той обвини червените, че искат да има служебно правителство. Според него не можело Перник да чака тепърва управата да си сменя "секретарките, пиарките и да си сложат портретите в кабинетите". "Искате президентът да решава водтата криза, а той, горкият, уважавам го, поне за това няма вина", коментира още Марков. Той обяви, че е тръгнат от кета на Перник Станислав Владимиров, че е работил в тандем като "сиамски близнаци" с премиера и му е благодарил за подкрепата въпреки политическите им различия. ГЕРБ прави грешки, но вие никога не се явявате като алтернатива, обърна се Марков към червените. И настоя те никога повече да не искат рестарт на промяната, защото хората нямало да им я позволят.

Младен Шишков от ГЕРБ пък директно обвини соцлидерката, че лъже, че 500 хиляди са без вода. Дори в мотивите си сте записали, че са 318 хиляди, даде пример той.

Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това е закономерният резутат от 10-годишно некадърно управление, заяви пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И критикува управляващите, че, верни на инстинкта си за самосъхранение, са взели главата на Нено Димов. Но вместо така да решат кризата, те са я задълбочили. Държавата е в колапс, налице са доказателства за тежка некомпетентност, несистемно мислене и политическо късогледство, заключи лидерът на ДПС.

БСП искат да разрешат една криза със създаването на по-голяма, а именно - политическа нестабилност и безвремие, скочи зам.-шефът на групата на ГЕРБ Александър Ненков. И критикува червените, че за пореден път не са успели да надскочат политическия си егоизъм.

В края на дебатите се включиха мощно и министрите. Към момента се ремонтират 7 язовира, а в други 58 това предстои, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Регионалната министърка Петя Аврамова пък обяви, че също както жителите на Перник и тя е гневна за това, че ВиК-то е било лошо управлявано. Тя критикува опозицията, че не е чула нито едно работещо или визионерско предложение за развитие на целия ВиК отрасъл. Кризата в Перник стана повод за умишлено дискредитиране на целия отрасъл, за насаждане на страх и нагнетяване на напрежение - от това могат да се черпят краткосрочни политически дивиденти, но е некоректно да се играе със страха на хората, обясни тя. По повод решението на правителството да се създаде ВиК холдинг, Аврамова подчерта, че това няма да доведе до концесиониране на сектора.

Не искаме оставката на Петя Аврамова, а на целия кабинет, заяви в лично обяснение зам.-шефът на червената група Георги Свиленски.

И докато депутати и министри разменяха реплики кой е виновен за безводието, новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, постави и темата за боклука. В България не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни, категоричен бе той и обяви, че се засилва контрола на вноса.

Емил Димитров обяви, че не е съгласен с критиките, че е некомпетентен. С какво съм по-различен от Корнелия Нинова, попита Ревизоро, недоумявайки, защо червените аплодират нея, но не и него. Новият министър напомни, че и соцлидерката не е екоексперт като него, но събирала компетентни хора на "Позитано" и ги изслушвала, както правел и самият той.