Само 1 от 3-ма души с инфаркт спира да пуши

https://www.24chasa.bg/novini/article/8108577 www.24chasa.bg
проф. Борислав Георгиев

Кризата с електронните цигари в САЩ е изолиран случай, причинен от нелегални течности с масла от Тетрахидроканабинол и Витамин Е ацетат

Само един от трима от пациентите, на които се препоръчва да спрат цигарите веднага, включително и тези с инфаркт, го правят. Данните сподели проф. Борислав Георгиев, ръководител на клиниката по кардиология в Националната Кардиологична Болница.

С всяка изпушена цигара рискът от сърдечно-съдови болести се увеличева от 2 до 4 пъти, показват проучванията. Въпреки медицинските препоръки и сериозната заплаха част от хората не могат да кажа „Не“ на вредния навик.

„Ние препоръчваме на пациента да спре да пуши, но за съжаление включително болните с инфаркт не повече от 30-40% спират цигарите. Другите не могат да спрат. В последните 15-20 години виждаме, че сърдечно болните пушачи не спират и тук вече е мястото,може би алтернативата“, каза в интервю за БНР проф. Георгиев. 

„Димът в цигарата съдържа над 300 вещества, част от които са тежки канцерогени, други променят ДНК, а някои имат отсрочен ефект. Затова впоследствие се заговори, че вреди и дима в околната среда, т.е. пасивното пушене.“ Проф. Георгиев е категоричен, че бездимните алтернативи намаляват риска за развитие на заболявания в сравнение с вредите от тютюнопушенето. Проблемът с електронните цигари идва от липсваща регулация в съответните държави, обясняват експертите.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) установи, че една от причините за кризата с електронните цигари в САЩ, която взе 57 жертви и вкара над 2000 души в болница, се дължи на поръчвана по интернет течност за електронни цигари. В последния си доклад от декември 2019 г. здравните власти посочват , че това сапродуктите с марка Dank Vapes, които съдържат една от съставките на марихуаната – Тетрахидроканабинол.

„Анализи показват, че се касае за изолирани случаи“, казва и проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология в Медицинския университет в София.

„Можете да си представите какъв е пазарът на електронни цигари в една страна с популация около 300 млн. души и страшно много пушачи. След 10 г. история на употреба на подобни продукти, изведнъж в последната година се заговори за това. Да, там има и смъртни случаи, но в други страни, в които има пак огромен пазар, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна“, обяснява и проф. Момеков, който коментира данните от американския доклад пред БНР.

Освен съдържанието на масла с Тетрахидроканабинол в състава на течността, което не е било обявено, като помощно вещество е използван и Токоферил ацетат, както и Витамин Е.

„Различно е да пием Витамин Е или да се мажем с крем, който го съдържа – тогава е полезно. Но когато през едно устройство за вапоризиране той попадне в белия дроб, той става на капки, а заболяването прилича на пневномия, но не е“, обяснява още проф. Момеков. От доклада става ясно, че в пробите от заболелите и починалите от мистериозната белодробна болест има изолиран и течен парафин, който се е намирал в течността. „Всичко това е неспецифично за белите дробове. Подобни течности са произведени от малко производители, и то не от сериозните, а по-скоро от неща, които хората купуват на улицата или по интернет.“, твърдят експертите.

По отношение на предлаганите устройства с нагряване на тютюн като бездимни алтернативи в България и намаления им риск спрямо цигарите професорът коментира така:

„Първо трябва да сме наясно със следното – един пушач, който е пушил дълго време, има множествени рискове – от ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови рискове. Когато спре да пуши, тези рискове не изчезват, като все едно да скочиш от един небостъргач и рискът изведнъж да стане нула. Подобно на един триъгълник, рискът се покачва с пушенето и когато спреш цигарите, рискът започва плавно да намалява.“

Ако пушачът премине на бездимна алтернатива, като устройствата за нагряване на тютюн, рискът ще намалява доста по-плавно, отколко ако спре напълно да употребява продукти с никотин. „Но все пак ние ще имаме редукция на риска, защото рискът от тютюнопушенето е функция на химическите нокси, които се съдържат в тютюневия дим. Когато ние ги елиминираме, в някои случаи, или ги намалим драстично, това означава, че ние ще редуцираме рисковете. Никой не е казал, че тези продукти са полезни и не трябва тази дума да се използва, по-скоро ние сме убедени на този етап, че те са по-малко вредни, и то не само за пушача. Пак казвам – тук е важно, че се намалява пасивното пушене. Защото знам, че има пушачи, които колкото и да обичат децата си, те са агресивни, те пушат навсякъде. Ако тези хора преминат на алтернативен продукт, ще има ползи и за бъдещето“, допълни проф. Момеков в БНР.

Цялото интервю можете да чуете тук: https://bnr.bg/hristobotev/post/101217653

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача