Висшият адвокатски съвет започва работа по бъдещия закон "Аксел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8108659 www.24chasa.bg
Маноил Манев Снимка: Архив

Висшият адвокатски съвет започва работа по изготвянето на становище по бъдещия законопроект "Аксел", който предвижда непълнолетни да бъдат съдени като възрастни.

Ще правим консултации, не една или две преди да излезем с готов текст за внасяне. Днес се проведе първата ни консултация със Висшия адвокатски съвет. За нас е важно промяната ни да бъде работеща. Търсим становището на професионалисти, които работят на терен. Изпълняваме всичко, което беше взето като решение на Министерския съвет при срещата с премира Борисов, каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев от кулоарите на парламента. Той е инициаторът на промените.

Даваме становище обикновено едва след като бъде внесен даден законопроект, каза председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и добави, че се запознават с текстовете и съвсем скоро от адвокатския съвет ще излязат със решение по темата.

Официално в понеделник ще бъдат изпратени изготвените текстове за бъдещия законопроект, който получи условно названието "Аксел", на името на убиеца на Андреа от Галиче.

Ще откраднем всяка думичка, която чуваме от адвокатите, защото те са хората на терен, каза Маноил Манев.

Бъдещите законодателни промени предвиждат лица ненавършили 18 г. да могат да бъдат съдени с всички строгости на закона, след като бъде доказано от експерти психолози, че разсъждават като възрастни и осъзнават последсвията от нарушаването на закона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза