Ирландски съд разреши екстрадиране на основен заподозрян за камиона с 39-те тела

https://www.24chasa.bg/novini/article/8109648 www.24chasa.bg
Снимка: Ройтерс

Ирландски съд одобри днес екстрадирането към Великобритания на единия от двамата северноирландци, обвинени в непредумишлено убийство на 39 виетнамци. Припомняме, че трупове бяха намерени в хладилен контейнер край Лондон миналата година.

Британските власти поискаха екстрадицията на 23-годишния Иймънт Харисънт, който е обвинен в трафик на хора и нарушения на имиграционните разпоредби, както и за непредумишлено убийство на 39 души, предаде Ройтерс.

Съдът обаче днес отсрочи за 4 февруари влизането в сила на заповедта за екстрадирането на обвиняемия. Харисън я оспори, а адвокатът му изтъкна, че в искането за есктрадиция на британските власти не се съдържа информация за мястото на смъртта на мигрантите и за това какво е участието на клиента му по случая.
Друг мъж от Северна Ирландия беше обвинен в заговор с цел уреждане на пътуването на хора, които после да бъдат експлоатирани, както и в заговор за нарушаване на имиграционното законодателство.
Миналата година полицията във Виетнам арестува 10 души във връзка със смъртта на 39-те мигранти. Британският шофьор на камиона, в чийто хладилен контейнер бяха намерени труповете, призна вината си за участие в заговор за подпомагане на незаконната имиграция и придобиване на имущество по престъпен начин.
Новината за намерените 39 трупа в хладилен камион потресе британската общественост. Случаят се смята за нагледен пример за това как бедни хора от Азия, Африка или Близкия изток плащат огромни суми на трафиканти, за да предприемат незаконни и рисковани пътувания на Запад, отбеляза Ройтерс.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната