Гръцкият парламент одобри промяна на изборното законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/8110511 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Гръцкият парламент одобри днес предложение на десноцентристкото правителство на страната за отмяна на изборната система, базирана на пропорционалното представяне, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Предложението, което бе подкрепено от 163 парламентаристи от управляващата Нова демокрация и националистическото Гръцко решение, не успя да събере необходимите 200 гласа, за да влязат в сила промените преди следващите парламентарни избори. 121 депутати гласуваха против.

Правителството се стреми към връщане на системата, която дава на партията-победител на изборите допълнителни места в 300-местния парламент - система, целяща избягване на коалиции, отбелязва Асошиейтед прес.

Консервативната Нова демокрация на премиера Кириакос Мицотакис спечели парламентарните избори през юли и формира първото еднопартийно правителство в Гърция от десетилетия.

Мицотакис твърди, че правителства, които са свободни от коалиционни обещания, са по-способни да помогнат на Гърция да се възстанови от тежката икономическа криза.

Но левите и левоцентристките опозиционни партии настояват, че коалициите е по-вероятно да избягват корупционни практики, затъване в заеми или прекомерно харчене, които бяха сред водещите причини за финансовата криза.

Гърция приключи третата си международна спасителна програма през 2018 г., след като загуби достъп до пазарите през 2010 г.