"168 часа": Каракачанов - министърът, който покори фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/8112371 www.24chasa.bg
Каракачанов слиза в САЩ по стълбичката от самолета, влачейки огромния си куфар и костюм на закачалка.

Само за два месеца военният министър Красимир Каракачанов стана тотален любимец на потребителите във фейсбук. Вече почти 60 дни зевзеците от социалната мрежа се вдъхновяват да пишат постове и да сглобяват колажи с патриота, обикновено със залепена към ръката му найлонова торбичка на известна търговска верига. Наречена "каракачантичка". Реклама, която пиарите и да искаха нарочно, нямаше да могат да постигнат.

Въображението на народния гений се отприщи до такава степен, че вече е трудно да си спомним откъде тръгна шегата с полиетиленовото пликче. Като повод послужиха официални снимки от посещението на българска правителствена делегация в САЩ в края на ноември. На тях се вижда как премиерът Бойко Борисов и останалите министри слизат от самолета. Никой не носи багаж. Вицепремиерът

Томислав Дончев е нарамил скромна раничка на гърба си.

Така министър Красимир Каракачанов веднага привлича погледите, превивайки се под тежестта на огромния си куфар, който влачи надолу по стълбичката в едната си ръка. В другата държеше закачалка за костюм. Първата закачка тръгна от самия факт, че си носи багажа и е обут с дънки, което не е изненада, тъй като се появява с тях дори когато приема парада и козирува. Но обяснението на пиарите му, че министърът не бил информиран, че ще има официално посрещане, и решил да не се преоблича, предизвика всевъзможни интерпретации на тема кой как си носи куфарите при официална делегация. Задължително придружени с пликче.

Още неотшумял този случай, Каракачанов отново успя да покори фейсбук. И този път на международно ниво - правителствена делегация в Египет в средата на януари.

Явно лидерът на ВМРО си беше направил изводи от случката в САЩ и никъде не се появи с куфари и закачалки в ръце, но стилът му отново стана център на вниманието.

Може би за да избегне носенето на костюми в ръка, Каракачанов бе облякъл военна униформа на срещата с египетския министър на земеделието Мохамед Марзук ал Кусейр. Но беше пропуснал да си сложи куртката. Няма съмнение, че в Кайро е по-топло от София, но едва ли в тези зали за официални приеми няма климатици. Видът на патриота рязко контрастираше с този на стегнатия домакин и с премиера Бойко Борисов, които бяха в тъмни костюми и с вратовръзки.

Така отново

само с една

снимка военният

министър взриви

социалните мрежи.

Никой не се запита какво е постигнала делегацията в Египет, а акцентът на визитата падна върху униформата на Красимир Каракачанов. Като обратен ефект фейсбук буквално се взриви, когато той реши да се обяснява, че са му я ушили по поръчка и че си я е платил сам.

И вероятно се досети какво ще се случи, защото помоли да не му правят нови колажи:

"Радвам се, че социалните мрежи много се вълнуват. Само ги моля да не правят монтажи. Защото бяха направили един монтаж от Вашингтон, че слизам от самолета с плик от една марка супермаркети. Това го възприемам като закачка".

Реакцията на социалната мрежа беше безпощадна - потребителите на фейсбук развинтиха въображението си и забравиха за торбичките. Качиха го на Луната, "седна" на носа на потъващ кораб, изобразиха го като Сфинкс.

Каракачанов очевидно си бе взел веднага бележка, защото няколко дни по-късно се появи облечен по всички правила на протокола - строг костюм и вратовръзка.

Това стана на тържествената церемония за възстановяването на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Там вече той не допусна никакви артрешения и резки завои в облеклото,

въпреки че може би точно определени негови запомнящи се изказвания и поведение са ключът за дългогодишното му пребиваване в политиката.

Каракачанов обикновено обича да се хвали, че никога не е сменял партията си. Но забравя да добави, че тя често е избирала различни коалиции, ръководейки се от максимата на Ото фон Бисмарк, че политиката е изкуство да се приспособиш към обстоятелствата и да извлечеш полза от всеки, дори от този, който пречи. Вече почти 30 години от началото на демокрацията Красимир Каракачанов е в полезрението на обществото. Оглавява ВМРО в много възлов момент - през 1997 г., след като активистите на организацията са помогнали осезаемо за свалянето на Жан Виденов.

Като награда формацията влиза в коалиция със СДС, а самият Каракачанов за първи път става депутат в парламента. По-късно след Иван Костов е бил в съюз с "Гергьовден" на Любен Дилов-син, с БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер, със ССД на Стефан Софиянски, дори с БДЦ на Николай Бареков и Ковачки. Докато не идва

моментът, в който

се сближава

с Волен Сидеров

и Валери Симеонов

и тримата правят “Обединени патриоти” преди три години.

Подобно на тях министърът има няколко любими теми - ромите, Македония и военната служба.

Преди една година той дълго се задържа в топновините заради изказването си, че "циганите са станали изключително нагли". Поводът за гнева му стана побой над военнослужещ от страна на двама роми в пловдивското село Войводиново.

Скандалът се разрази, след като патриотът лично отиде на място и избухна срещу малцинството: "Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа." След тези думи сдружение "Единство" - Хасково, подаде

жалба срещу него

в Комисията срещу дискриминацията.

Тя обаче не плаши никого от националистите. А Красимир Каракачанов минава за по-дипломатичен в сравнение с коалиционните си партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов.

И тримата знаят, че хората са много чувствителни към етническата тематика. Вероятно затова патриотите обикновено я използват предизборно, за да събират подкрепа за своите кандидати за депутати, кметове и съветници. Делата в антидискриминационната комисия само им помагат да сплотят симпатизантите си.

Затова Красимир Каракачанов не се отказа от нападките си към ромите. Малко след побоя в село Войводиново под негово ръководство партията му изработи т.нар. от тях Концепция срещу циганизацията. А той я внесе за съгласуване във всички министерства.

При всеки случай, в който имаше престъпление от страна на представител на малцинството, Каракачанов развяваше своята концепция и призоваваше правителството да я приеме. Но досега това не се е случило.

“Циганите разбраха, че имат права, но никой не ги научи, че имат и задължения.

Стоят си и вземат помощи. С фалшификации вземат още пари. Другите, които работят, си казват: "Добре, за едните може, за другите не?", заяви Каракачанов, когато през 2017 г. избухна кризата в Асеновград.

Лидерът на ВМРО попадна и в друг етнически скандал заради свой служител, всял паника в ромските махали, че ще им се отнемат децата. Шефът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов отрече да е автор на слуха и обяви, че е жертва заради категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция и "всякакъв род джендър политики".

Каквато и да е истината, не е лъжа, че Каракачанов и ВМРО винаги са се противопоставяли на приемането на конвенцията.

В какво Каракачанов е достойна смяна на проф. Божидар Димитров след смъртта му - четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко