Измъкват 43-ма живи часове след труса от 6,8 в Турция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8112733 www.24chasa.bg
Спасителя вадят оцелял от развилините. СНИМКА: РОЙТЕРС

Жертвите са най-малко 22, ранените - повече от 1300

Най-малко 22-ма души загинаха, а над 1300 са ранени при земетресение с магнитуд 6,8 в Източна Турция само ден след като местната преса написа, че в последните дни страната се е превърнала в люлка заради серия трусове. Спасителите се надпреварват с времето и издирват още 22-ма души, които се предполага, че са затрупани под развалините на срутени сгради, предаде Ройтерс.

Земетресението разтърси окръг Елязъг, на около 550 км източно от Анкара, и

бе последвано

от над 390

вторични

труса,

12 от които с магнитуд над 4.

Жена в Елязъг бе спасена 17 ч след земетресението, а друга - 19 ч след труса. Момче на 12 години нямаше този късмет - то престоя 11 ч в развалините и бе спасено, но по-късно издъхна в болницата. Бременна в шестия месец и съпругът ѝ обаче оцеляха по чудо след 12 ч. На мястото работят близо 3700 спасители.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който е в Елязъг, каза, че 43-ма души са били извлечени от руините, но други 22-ма още са затрупани.

Екипи работиха цяла нощ, за да отстранят тухлите и мазилката от развалините в Елязъг, където температурата спадна през нощта до минус 8 градуса по Целзий.

Разрушени са най-малко пет сгради в град Сивридже (близо до който е бил епицентърът) и 25 в Малатия.

Стотици

постройки са

повредени

или не са безопасни, посочва АП, като се позовава на министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум. Трусът ударил малко преди 21 ч в петък и бил на 6,7 км дълбочина.

Президентът Реджеп Ердоган пристигна лично на мястото на трагедията, за да следи спасителните операции. “Ние сме с народа си”, обяви той и обеща пълна подкрепа за пострадалите.