Най-добрите градове в света за живот с деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8113086 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

София е на 139-о място

Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании.

Фирмата е използвала доста сложна методология, обобщаваща официални статистически данни и собствени проучвания, за да създаде максимално достоверен рейтинг на добрите места за семейства през 2020 г. Първо е направила селекция на 150 града по света, които имат репутация на атрактивни. След това ги е подложила на задълбочено проучване по 13 показателя, от които обикновено двойките с деца се интересуват при преместване. Сред тях са цена на жилищата, безработица, качество на образованието, забавления за деца и продължителност на платения отпуск за родители. Освен това са проведени два типа анкети със семействата, които вече живеят в тези градове. В първата те са отговаряли на въпроси, свързани с безопасността и предвидимостта да се отгледа дете в тях, а във втората е трябвало да определят дали мястото е добро за семействата като цяло.

Така се е оформила класация, която се оглавява от Хелзинки. Финландската столица е печелила и други рейтинги за най-добро място, въпреки че се смята за доста скъп град за живот. Първенството ѝ в тази класация до голяма степен се дължи на фактори като добро съотношение на доходи спрямо разходи, безплатно добро обществено образование, дълъг платен отпуск за родители и безопасност. Единственият ѝ недостатък е лош климат.

Същия проблем има и вторият в класацията. Това е Квебек. Канадският град даже бие Хелзинки по някои показатели, като например съотношение между доходи и разходи, но съществено изостава в размера на платения отпуск за отглеждане на дете. Във Финландия майчинството е 105 работни дни, но след това има възможност за платен родителски отпуск до 158 дни, който може да се използва или от майката, или от бащата. Изискването е двамата да не бъдат заедно вкъщи повече от 3 седмици.

В Канада майчинството е максимум 18 седмици, или 90 работни дни, което не пречи още два канадски града да са в челната десетка на най-добрите места за семейства. Калгари е на осма позиция, а Монреал - на девета. В топ 10 са още Осло, Мюнхен, Копенхаген, Стокхолм, Рейкявик и Гьотеборг.

София е единственият български град, който е включен в класацията, но е чак на 139-о място от 150 възможни. Непосредствено преди нашата столица е Москва, която има едно от най-лошите съотношения между доходи и разходи за живот. По-тежко е положението само в Истанбул и столиците на Мексико и Кувейт. Непосредствено след София се нареждат Неапол и столиците на Катар, Чили и Аржентина. В дъното на класацията по привлекателност за живот с деца е Истанбул.

София обаче влиза в топ 10 на местата с най-продължителен отпуск за отглеждане на деца. Тя е на шеста позиция, като я изпреварват Букурещ, Будапеща, Братислава, Талин и Хелзинки. По други показатели не намира място в челните места. Haй-ниcкa oцeнкa - eдвa 22,52 пyнктa oт 100 възмoжни, София пoлyчaвa в кaтeгopиятa “Moбилнocт”, която оценява обществен транспорт и свързаност с останалия свят.

Първата десетка на градовете с най-добро образование се оглавява от Сингапур, който иначе е 23-и в общата класация. Любопитно е, че в нея намират място шест канадски града. Единствените, които успяват да се промушат между тях, са японските Токио и Осака и естонският Талин.

В топ 10 на местата с най-добри забавления за деца пък са Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, Истанбул, Прага, Москва, Сан Диего, Атина и Чикаго. Като цяло обаче американските градове, макар и да са най-много – общо 48, не се представят добре в общата класация. Най-предно място в нея заема Сан Франциско, който е 24-и. Основната причина да изостават в рейтинга са краткият родителски отпуск и безработицата.

От европейските държави Германия класира най-много градове на предни позиции, макар единствен Мюнхен да успява да е в първата десетка. Във втората обаче са Щутгарт, Хамбург, Хановер, Франкфурт, Дрезден и Берлин. Освен това има още шест германски града, които са на позиции до 50-о място. Това прави Германия като цяло най-привлекателната държава за живот с деца в Европа.

Франция вкарва 10 града, като най-високо в класацията е Страсбург, и то на 40-о място, а столицата Париж е чак на 79-о. Причината е, че разходите за живот са твърде голям процент от доходите и има безработица.

Същите фактори дърпат и Италия, и Испания към дъното. В рейтинга са успели да намерят място италианските Милано, Рим и Неапол, които са съответно на 112-о, 129-о и 140-о място. Испанската столица Мадрид е на 71-а позиция, а вторият по големина град в страната Барселона – на 91-а.

Великобритания е представена с девет града, като най-високо е класиран Лондон. Английската столица е на 55-о място, значително преди шотландската Единбург (76).

От съседките ни Румъния се представя най-добре. Нейната столица е на 134-о място, или с пет позиции преди нашата. Букурещ получава повече точки от София, тъй като разходите за живот в него са по-малки спрямо доходите, жилищата са по-достъпи и здравеопазването - добро. Малко по-зле са нещата в гръцката столица Атина, заради което е поставена на 144-а позиция.

Турция успява да вкара три града – Анкара, Измир и Истанбул, но чак на 147-о, 148-о и 150-о място. Особено скъп за семейства с деца е последният град.

Затова, ако у вас се е загнездила идея за емиграция, добре е да погледнете проучването на Movinga. Дори и то да не съдържа мястото, към което сте се насочили, е добър ориентир за факторите, които трябва да се гледат при вземане на решение. От компанията посочват, че животът с деца е малко по-различен и една добра заплата не е достатъчна, за да бъде пълноценен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба