Хайко Маас предупреди за опасност от масово заминаване на евреи от Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114171 www.24chasa.bg
Хайко Маас Снимка: Ройтерс

Евреите масово ще напуснат Германия, ако не се направи нищо срещу

разрастването на антисемитизма. Това предупреждение отправи днес германският министър на външните работи Хайко Маас, пише в статия на списание "Шпигел".

Всеки втори евреин вече е обмислял да напусне страната, подчертава министърът в навечерието на 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц. Маас изтъква, че антисемитските обиди и нападения вече се срещат всекидневно в Германия.

Борбата с антисемитизма ще бъде приоритет за Германия, която поема ротационното председателство на Европейския съюз през юли и председателството на Съвета на Европа през ноември, отбелязва външният министър, цитиран от БТА.

"Еврейската общност и еврейските сгради и обекти трябва да бъдат защитавани по-добре навсякъде в Европа", каза Хайко Маас. За тази цел Германия ще отпусне през 2020 година 500 000 евро на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Оцелели от Холокоста ще се съберат утре на мястото на бившия концлагер в Аушвиц, за да отбележат 75 години от освобождаването му от съветските войски. По време на нацистка Германия в този лагер на смъртта са избити над 1,1 милиона души, основно евреи.

В Германия се наблюдава засилване на расистките и антисемитски нападения. През октомври 2019 година в Хале мъж се опита да извърши масово убийство в синагога. В еврейския храм се бяха събрали около 50 богомолци за празника Йом Кипур.