10 срещу Нинова за лидер на БСП, сред тях и кметът на Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114804 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова очаквано води по брой номинации за лидер в цялата страна.

Номинациите са до 31 януари, после конференциите отсяват. Вотът е на 26 април

Поне 10 души са издигнати от червените структури срещу Корнелия Нинова за предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна.

Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам.-шефа на БСП Кирил Добрев и на зам.-шефа на червената група Георги Свиленски, на шефа на БСП в София Калоян Паргов и на Костадин Паскалев. Сред номинираните са и явните опозиционери на соцлидерката Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Всички те обаче са номинации на основните партийни организации и предстои отсяването им от районните или общинските конференции. До 31 януари е срокът за основните структури, а от 15 февруари започват следващите заседания.

До 15 март структурите трябва да са готови с окончателните си номинации за лидер, които ще внесат директно в червената ЦИК, създадена специално за вота.

Кандидатите този път няма да бъдат одобрявани от Националния съвет, тъй като право да участва във вътрешния избор за лидер има всеки, който отговаря на

разписаните

изисквания -

да е с 8 г.

партиен стаж,

от които 4 г. да е бил член на национални органи на партията. Червената ЦИК ще проверява дали отговарят на условията за участие в избора и да изиска от тях декларации, че са съгласни да участват.

А от 26 март червените влизат в предизборна кампания. Вотът ще е на Томина неделя - 26 април. В същия ден лидер ще избира и ДПС.

“За мен е чест, това е огромно доверие. Не съм мислил по въпроса, защото в момента всички знаят какви отговорности и предизвикателства има пред мен и пред моя град”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров пред “24 часа”.

“Това, че съм номиниран, е признание за усилията и за работата ми. Въпросът е към какво се стреми БСП и дали действително е лявата алтернатива, защото в последните години се отклони от редица леви принципи и същността си на масова и парламентарна партия”, заяви пък Атанас Мерджанов, който е едно от водещите лица на вътрешната опозиция на Нинова.

Борислав Гуцанов пък за втори път ще се включва в лидерската битка. През 2014 г., когато бе избран за лидер Михаил Миков, и Гуцанов бе издигнат на конгреса, но се оттегли сам.

Сега Гуцанов е номиниран от част от районите във Варна. Той

влезе в остра

конфронтация

с Нинова

и соцръководството, след като преди местните избори бе направен опит да бъде отстранен служебно от шефския пост на структурата в морската столица. Оттогава той не пропуска възможност да иска оставката на лидерката.

“Чест за всеки социалист е да бъде номиниран за председател на една от най-старите партии в Европа”, коментира Гуцанов вчера. Той неведнъж е заявявал, че не трябва да има пряк избор за лидер. “След като има такова уставно решение обаче, то трябва да бъде спазено. Но призовавам изборът да бъде проведен по възможно най-честния начин, който да донесе позитиви на БСП. Защото настоящото управление на държавата е вредно и е необходима промяна, а БСП е партията, която може да я донесе. От огромно значение е не толкова вътрешната битка, колкото да се даде сигнал, че БСП е алтернативата, която може да управлява държавата”, каза той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г