“ТЕЦ Сливен” показа как се прави парно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114829 www.24chasa.bg
Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха, заяви шефът на централата Павлин Костов.

Централата отвори врати,  за да видят хората инсталациите

“Топлофикация Сливен” отвори врати в края на миналата седмица, за да покаже как се прави парно. В централата бе осигурен достъп на медии, граждани, представители на природозащитна организация и на отдел “Екология” от общината в града до инсталациите за горене на RDF и биомаса, които са собственост на дружеството.

Експерти от предприятието показаха на посетителите инсталациите в теца и разясниха същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF.

Жители на Сливен и Стара Загора се запознаха със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в топлофикацията.

По време на деня на отворените врати директорът на “Топлофикация Сливен” Павлин Костов заяви, че е щастлив от факта, че са демонстрирали на живо как се осъществява самият процес.

Той обясни, че след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Директорът обяви, че са предприели и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването. Той разясни, че това се изисква единствено при горенето на опасни отпадъци, а в “ТЕЦ Сливен” не се използват такива.

“Преценихме, че е по-добре да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата”, уточни Ангел Ангелов - председател на борда на директорите.

“ТЕЦ Сливен” направила голяма инвестиция през 2015 година в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания за безопасното изгаряне на RDF.

Ангелов допълни, че се използва малко количество модифицирано гориво RDF, а в пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи.

“Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява RDF, който e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко дни и от София. Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха” С тези думи Костов обобщи отговорите на въпросите, които са му били задавани от посетителите в централата. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача