“ТЕЦ Сливен” показа как се прави парно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114829 www.24chasa.bg
Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха, заяви шефът на централата Павлин Костов.

Централата отвори врати,  за да видят хората инсталациите

“Топлофикация Сливен” отвори врати в края на миналата седмица, за да покаже как се прави парно. В централата бе осигурен достъп на медии, граждани, представители на природозащитна организация и на отдел “Екология” от общината в града до инсталациите за горене на RDF и биомаса, които са собственост на дружеството.

Експерти от предприятието показаха на посетителите инсталациите в теца и разясниха същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF.

Жители на Сливен и Стара Загора се запознаха със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в топлофикацията.

По време на деня на отворените врати директорът на “Топлофикация Сливен” Павлин Костов заяви, че е щастлив от факта, че са демонстрирали на живо как се осъществява самият процес.

Той обясни, че след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2,5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Директорът обяви, че са предприели и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването. Той разясни, че това се изисква единствено при горенето на опасни отпадъци, а в “ТЕЦ Сливен” не се използват такива.

“Преценихме, че е по-добре да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата”, уточни Ангел Ангелов - председател на борда на директорите.

“ТЕЦ Сливен” направила голяма инвестиция през 2015 година в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания за безопасното изгаряне на RDF.

Ангелов допълни, че се използва малко количество модифицирано гориво RDF, а в пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи.

“Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява RDF, който e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко дни и от София. Можем да гарантираме на гражданите, че “ТЕЦ Сливен” не създава предпоставки за замърсяване на въздуха” С тези думи Костов обобщи отговорите на въпросите, които са му били задавани от посетителите в централата. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си