От юли ток за домакинствата и от борсата, сметките ще се променят с 1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/8114855 www.24chasa.bg
Пълната либерализация на пазара на ток в България се планира да стане до 5 години. СНИМКА: Румяна Тонeва

КЕВР ще определя максимума на отклонение от пазарната

цена и електроснабдителните дружества няма да

Товарът на системата се управлява от Централното диспечерско управление.
Товарът на системата се управлява от Централното диспечерско управление.

могат да я надвишават

10, 20 или 30% от тока, който ползват домакинствата, да са купувани от свободния пазар. Тези проценти се обсъждат в моделите на либерализация на пазара на електроенергията за бита. И това да стане от 1 юли.

Това е последният вариант засега, на който сме се спрели, каза за “24 часа” председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Точният процент тепърва ще се определя.

В края на март електроразпределителните дружества трябва да подадат предложение за цени на тока от 1 юли в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Председателят на комисията казва, че текстовете за промени в енергийния закон

трябва да станат

факт до края

на февруари,

за да може в разчетите на енергийните дружества да се включат количествата, които ще се купуват от борсата.

На този етап обаче изборът на модел как законово да бъде освободен пазарът на ток за битовите потребители е на неформална фаза.

По модела, който се обсъжда, се предвижда електроразпределителните дружества да започнат да купуват на борсата 10% от тока, който се потребява от домакинствата, за да се тества пазарът и да не се натоварват потребителите, казва Николов.

Обсъждани са варианти за поетапно освобождаване на пазара за бита и малкия бизнес в рамките на пет години.

Има и друг вариант, при който пълната либерализация да се случи за три години и тогава ще се започне с 30% ток от борсата в сметките на битовите потребители, на следващата година ще се вдигне на 60 на сто и в края на третата година цялото количества ще се купува на свободния пазар.

Преценявана е и възможността първо там

да излезе само

малкият бизнес Тогава обаче за регулирания пазар ще остане по-малко и по-скъпа електроенергия. За него в момента НЕК прави микс от тока на АЕЦ “Козлодуй”, на американските централи и на когенерациите. При свиване на регулирания пазар ще трябва да се повиши таксата “задължения към обществото”, с която се плаща разликата между дългосрочните договори и пазарната цена.

При който и да е модел на поетапно освобождаване на пазара на ток за домакинствата и малкия бизнес КЕВР ще определя максимална възможност за отклонение от пазарната цена и електроснабдителните дру или търговецът на ток няма да могат да я надвишават.

Председателят на енергийната комисия казва, че има разработени сценарии на база на статистически данни от минали години. Експерти на КЕВР са разигравали и математически модели.

Според Николов

сметките за ток

на битовите

потребители

ще се променят

с до 1%

нагоре или надолу в зависимост от движението на цените на борсата.

Намерението е до 5 години пазарът на електроенергия да е 100% либерализиран.

Само че никой не казва откога започват да текат тези 5 години. За този срок се говори от 2017 г., когато беше представен анализът на Световната банка за пълната либерализация на пазара на ток.

През ноември на конференция по повод 15 години от либерализирането на пазара у нас шефът на ЕСО Ангелин Цачев каза, че частичното отваряне на пазара за битови потребители е изискване на Брюксел. В противен случай ЕК няма да одобри исканата от страната ни подкрепа за производителите на електроенергия. Става дума за механизмите за капацитет, чрез които да се осигури подпомагане на въглищните централи.

За да стане обаче либерализацията и в битовия сектор, трябва да е изработен механизъм за подпомагане на енергийно бедните и уязвимите. Което е работа на социалното министерство, но досега не е предлаган механизъм.

Друг момент са преговорите с американските централи и техните договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. Явно се чака ЕК да се произнесе по механизма за капацитет, за да се преговаря за преразглеждане на договорите.

Ако до края на февруари законовите промени не са факт, това е сигнал, че може би отварянето на пазара за бита ще се отложи след 1 юли. 

Пиковата цена на

борсата за понеделник -

200,9 лв. за мвтч

Пиковият ток в часовете от 9 до 20 часа с ден на доставка понеделник стигна на енергийната борса 200,91 лв. за мегаватчас. Базовата енергия (от 1 до 24 ч) при търговията на платформата “Ден напред” е с цена 154,20 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия (от 1 до 8 и от 21 до 24 ч) се търгуваше средно за 107,48 лв.

Най-високата цена на електроенергия на платформата “Ден напред” е за времето от 11 до 13 часа, което е в диапазон 220,01 - 220,07 лв.

Високите цени на българската борса за първи път отвориха толкова дълъг внос на електроенергия. И за 27 януари са планирани количества от Румъния, Турция, както и от Сърбия. България изнася ток за Гърция и Македония.

Потреблението се качва

през януари, минава

и над 6000 мегавата

От близо седмица в пиковите часове на потреблението на електроенергия товарът на системата надминава 6000, най-високият стигна 6566 мегавата.

От 19 до 24 януари в 19 ч товарът е от 6187 до 6566 мегавата. Потребление над 6000 мегавата има и в два дни в 11 ч, и в повечето дни между 20 и 21 часа.

Помним, че над 7000 мегавата товар за по-дълго време изправяше на нокти диспечерите.

Сега обаче няма притеснения. В резерв са два големи блока от 227 мегавата и малък блок от 165 мегавата в ТЕЦ “Марица-изток 2”, казват енергийни експерти. Дори не коментират студения резерв, за който са отговорни ТЕЦ “Варна” и “Бобов дол”.

Ситуацията се облекчава и от вноса на електроенергия. Както в. “24 часа” писа, от 1 до 19 януари в България е влязъл ток с 66,15% повече, отколкото за същия период преди година.

Справката на Електроенергийния системен оператор показва, че производството на електроенергия у нас, което е било 2 433 398 мегаватчаса, надвишава потреблението, което е 2 470 547 мегаватчаса.