Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

https://www.24chasa.bg/novini/article/8115109 www.24chasa.bg

У нас изгоненият дипломат бил активен в спортни клубове, пишел в социалните мрежи, но със сменена фамилия

Двамата разконспирирани руски шпиони с дипломатически имунитет – Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов, вече са напуснали България. 

И ако дейността на Хватов – събирането на сведения, свързани с енергетиката и енергийната сигурност на страната, е типичен пример за шпионаж с политико-икономически привкус, то ролята, която Ярошенко е имал, заслужава особено внимание, научи “24 часа”.

Установено е, че дейността му е била в полза на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Ярошенко е събирал информация, която да послужи за фабрикуването на “нови самоличности” и инфилтрирането зад граница на дълбоко законспирираните разузнавателни офицери, известни като “нелегали” – една от гордостите на руските тайни служби.

Прикритието на Дмитрий Ярошенко е било като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия у нас от 2017 г. и

макар че

мандатът му е

изтекъл,

престоят

е удължен,

вероятно именно заради спецификата на секретните задачи, които е изпълнявал.

Дмитрий Ярошенко имал профил на перфектния съвременен разузнавач. Симпатичен, дисциплиниран и изразяващ готовност за съдействие във всяка ситуация. В полза на прикритието му били и част от личностните качества, които притежава – Ярошенко е любител спортист, като кариерата му стартира още през 1998 година. Първоначално с плуване, по-късно със ски бягане, а след това и с високопланинско колоездене. Печели призови места в различни състезания за екстремни спортове в Русия, през 2013 г. става член и на руски любителски отбор по триатлон.

У нас Ярошенко продължавал активната си спортна дейност, като станал член на български клуб по планинско колоездене, участвал в състезания по триатлон и множество маратони. Страстта му към спорта е демонстрирана и в профилите му в социалните мрежи, където обаче ползвал друго фамилно име.

Зад целия този ореол руският разузнавач криел незаконната си дейност на българска територия.

Ярошенко умеел да манипулира и

злоупотребява

с доверието на

българи, които

проявяват

искрени

симпатии

към Русия

Създаването на “нелегали” изисква много продължителна и прецизна дейност, която звучи привлекателно, ако съдим по художествения образ на Щирлиц, но е и напълно реална, с оглед разкритата преди години мрежа от “нелегали” в Съединените щати.

Ролята им е изключително важна в наши дни, защото тези дълбоко законспирирани шпиони не просто събират разузнавателна информация, а дори и да бъдат разкрити, може да се окаже, че “нелегалите” са успели да се превърнат в икономически фактори или да са заели високи политически позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за