Ярошенко - симпатичен, но опасен разузнавач - ако "къртиците" му стигнат висок пост

https://www.24chasa.bg/novini/article/8115109 www.24chasa.bg

У нас изгоненият дипломат бил активен в спортни клубове, пишел в социалните мрежи, но със сменена фамилия

Двамата разконспирирани руски шпиони с дипломатически имунитет – Дмитрий Ярошенко и Александър Хватов, вече са напуснали България. 

И ако дейността на Хватов – събирането на сведения, свързани с енергетиката и енергийната сигурност на страната, е типичен пример за шпионаж с политико-икономически привкус, то ролята, която Ярошенко е имал, заслужава особено внимание, научи “24 часа”.

Установено е, че дейността му е била в полза на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Ярошенко е събирал информация, която да послужи за фабрикуването на “нови самоличности” и инфилтрирането зад граница на дълбоко законспирираните разузнавателни офицери, известни като “нелегали” – една от гордостите на руските тайни служби.

Прикритието на Дмитрий Ярошенко е било като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия у нас от 2017 г. и

макар че

мандатът му е

изтекъл,

престоят

е удължен,

вероятно именно заради спецификата на секретните задачи, които е изпълнявал.

Дмитрий Ярошенко имал профил на перфектния съвременен разузнавач. Симпатичен, дисциплиниран и изразяващ готовност за съдействие във всяка ситуация. В полза на прикритието му били и част от личностните качества, които притежава – Ярошенко е любител спортист, като кариерата му стартира още през 1998 година. Първоначално с плуване, по-късно със ски бягане, а след това и с високопланинско колоездене. Печели призови места в различни състезания за екстремни спортове в Русия, през 2013 г. става член и на руски любителски отбор по триатлон.

У нас Ярошенко продължавал активната си спортна дейност, като станал член на български клуб по планинско колоездене, участвал в състезания по триатлон и множество маратони. Страстта му към спорта е демонстрирана и в профилите му в социалните мрежи, където обаче ползвал друго фамилно име.

Зад целия този ореол руският разузнавач криел незаконната си дейност на българска територия.

Ярошенко умеел да манипулира и

злоупотребява

с доверието на

българи, които

проявяват

искрени

симпатии

към Русия

Създаването на “нелегали” изисква много продължителна и прецизна дейност, която звучи привлекателно, ако съдим по художествения образ на Щирлиц, но е и напълно реална, с оглед разкритата преди години мрежа от “нелегали” в Съединените щати.

Ролята им е изключително важна в наши дни, защото тези дълбоко законспирирани шпиони не просто събират разузнавателна информация, а дори и да бъдат разкрити, може да се окаже, че “нелегалите” са успели да се превърнат в икономически фактори или да са заели високи политически позиции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача