Китайски учени публикуваха ранните си открития за новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8115796 www.24chasa.bg
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китайски учени публикуваха серия от академични доклади за ранните си открития за новия коронавирус, който отне над 50 живота и зарази повече от 2000 души в цял Китай.

Тя бяха публикувани наскоро в сп. „New England Journal of Medicine" заедно с електронни микрографии на новия вирус (2019-nCoV).

Последователността на генома показва, че 2019-nCoV е над 85% идентичен с ТОРС, посочва ръководителят на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу.

Проучванията потвърждават, че новият коронавирус се различава от разновидността предизвикала епидемията от ТОРС. Те принадлежат към различни клонове на семейство Коронавирус, предава bulgarian.cri.cn.

В докладите на китайските учени се посочва също как те са открили и изолирали вируса, както и методите, използвани за секвенирането на генома му.

Новите коронавируси вероятно се появява периодично при хората, поради широкото разпространение, голямо генетично разнообразие и честата рекомбинация на техните геноми, както и увеличеното взаимодействие между хора и животни, отбелязват още учените.

Те подчертават, че контролът върху разпространеното на 2019-nCoV трябва да се засили чрез внимателно наблюдение, активно проследяване на контактите и търсене на заразените животни, както и пътищата, по които вирусът се предава на хората.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Остро недоволство от поведението и приказките на Бойко Борисов изрази шоуменът и политик Слави Трифонов. Във Фейсбук Дългия яростно коментира поведението на премиера от последните дни: Я не ми се карай! Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила