Фандъкова: Язовир „Бели Искър” се следи в реално време

https://www.24chasa.bg/novini/article/8116984 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

Опасност София да остане без вода заради количеството на водата в язовир "Бели Искър" няма, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посети Пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" във връзка с доклада, който утре ще бъде разгледан в Столичния общински съвет /СОС/ за възможността през водопреносната мрежа на София да се превеждат допълнителни количества вода до Мало Бучино и от там през водопровода, който ще бъде изграден от правителството, да достигне до Перник, предаде БТА.

За мен е важно да направим всичко възможно да помогнем на бедстващите хора в Перник, без това да се отрази на хората в София, подчерта кметът. След като бяха направени всички възможни анализи, получихме уверенията на експертите, че това е напълно възможно, посочи кметът.

Тя изтъкна, че за нея е важно гражданите на София да знаят с какви системи за контрол разполага София и "Софийска вода", за да бъдат спокойни и да не се поддават на всякакви спекулации, които за съжаление винаги в момент на криза се появяват. За мен е важно становището на експертите и институциите. Аварии винаги има, важното е обаче как се реагира, каза кметът.

Тя посочи, че 52 резервоара се наблюдават в реално време и всяка сутрин получава информация за всички язовири на територията на Столичната община. Кметът изрази надежда предложението за използването на водопреносната мрежа на София да бъде подкрепено от СОС.

Весела Стефанова, старши мениджър на лабораторията информира, че през 2019 г. "Софийска вода" е взела около 8500 проби за мониторинг и контрол на питейната вода в София. На тези 8500 проби са направени около 150 хил. анализа по микробиологични, физикохимични и радиологични показатели.

Изследваме водата по целия й път - от водоизточниците, язовир Искър, язовир Бели Искър, 17 реки, подземни водоизточници. Правим анализи по предварително изготвена програма от "Басейнова дирекция", подчерта Стефанова.

Тя обясни, че след водоизточниците, водата постъпва към пречиствателните станции, които са четири. Най-големите - Бистрица и Панчарево, се следят всеки ден, всяка сутрин се вземат проби при влизането и излизането на водата от станцията.

Контролът е непрекъснат, показателите в пречиствателните станции се наблюдават от онлайн прибори, 24 часа в денонощие, каза експертът. Показателите на водата, за които се изследва са водата са метали-неметали, органични замърсители, йонни форми, цвят, вкус, мирис. Следят се микробиологични показатели като ешерихия коли, салмонела, както и радиологични показатели.

Лабораторията е акредитирана още преди десет години и докладва валидни и достоверни резултати, подчерта Стефанова. Тя каза, че всяка година лабораторията е проверявана от службата по акредитация. Питейната вода в София е с отлични качества, годна за пиене и отговаря на нормативните изисквания, увери експертът от пречиствателната станция.

Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода" заяви, че контролът на качеството на водата е 24 часа в денонощието. Той каза, че тестовете дали може да се преведат 300 л в секунда до резервоар Мало Бучино са успешни. Попитан за евентуални аварии при експлоатацията на бъдещия водопровод, той каза, че аварии винаги има. Средно на ден за миналата година е имало 38 аварии.

Водопороводната мрежа в София е 4 хил. км и аварии са възможни, важното е те да бъдат идентифицирани в съответните срокове и да бъдат отстранени в срокове, категоричен е Тренев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал