Не гласуват ли поне 40 хил. социалисти, вотът за лидер се проваля

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118828 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова лично предложи да се въведе пряк избор на председател на БСП и ще е първата лидерка, която ще мине през такъв. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Само членове на БСП, но не и симпатизанти ще пускат бюлетина

Списъци и комисии - като на редовни избори

Кандатите имат право да си финансират кампанията със собствени средства и от дарения

Жените и пенсионерите са мнозинство сред избирателите партийци

Поне 40 хиляди социалисти трябва да излязат до урните на 26 април - Томина неделя, да гласуват за лидер на БСП. Иначе изборът няма да е легитимен. За да е редовен, в него трябва да са участвали повече от половината членове на партията, е изискването на устава. По последни данни червените са близо 80 хиляди.

За първи път в историята си българските социалисти ще си избират лидер пряко. Досега това се правеше от близо 800-те делегати на конгреса.

Прекият избор бе въведен с промяна в устава през февруари 2017 г. по настояване лично на Корнелия Нинова. Според запознати

идеята е лично

на лидерката,

не е плод

на разговори с

нейни съветници Така БСП последва практиката на много европейски страни, сред които Испания, Португалия, Франция и др.

Въвеждането на прекия избор бе прието на нож от много от известните имена и кръговете в партията. Причината е, че с вот от всички членове председателят няма да зависи в такава огромна степен от лобистки договорки и търгуване на гласове от по-големите и влиятелни структури на БСП в страната, както бе досега на конгреса.

До урните ще бъдат допускани само членове на БСП, а не и симпатизанти.За да бъдат допуснати да гласуват, те трябва да са взели партийна книжка най-късно преди Коледа. Цифрата 80 хиляди обаче е от последното преброяване на партията, правено преди повече от 3 г. - по времето на предишния ѝ председател Михаил Миков.

Не е ясно какво ще покаже партийната снимка към днешна дата, тъй като срокът за предоставяне на избирателните списъци от всички общински и районни организации на “Позитано” 20 е 15 февруари. Те са изготвени въз основа на строга партийна процедура - всяка година към 31 декември се правят списъци на основните ни организации от проведените от тях събрания. За да присъства на такова, партиен член трябва да има поне 6-месечен стаж.

Данните за членската маса на БСП са динамични, но

по принцип в

партията има

повече жени, а

повече от 60%

от членовете

са в пенсионна

възраст,

признаха от “Позитано” 20 на въпрос на “24 часа” за портрета на червения партиец.

Та тези последни списъци на социалистите,

легализирани

с два подписа

- на председателите на общинския съвет и на общинската контролна комисия, трябва да бъдат предадени в червената централа до средата на февруари. Националният съвет ще предостави списъците на специално създадената за вота партийна ЦИК не по-късно от 45 дни преди датата на избора.

Именно тази ЦИК ще следи за организацията на вътрешния избор по правила, специално приети за целта от Националния съвет на партията. Те следват до голяма степен правилата от Изборния кодекс.

ЦИК бе създадена с решение на последния пленум от декември, който избра и състава ѝ. Неин шеф стана Емил Войнов, който е член на истинската ЦИК от квотата на левицата. В състава влизат и членовете на ЦИК Таня Цанева и Цветанка Георгиева, дългогодишният член Румяна Сидерова, депутатите Димитър Данчев и Ирена Атанасова, шефката на отдел “Избори” на “Позитано” 20 и секретар на НС Вяра Емилова, ексдепутатът Чавдар Георгиев и други.

Пряко отговорни за вота обаче са общинските и районните организации. Те ще получат от централата средства за наем на помещение, в което да се проведе самият избор. Ще се наема и урна от общината, тъй като специални няма да бъдат правени.

Във всяка община ще бъде създадена Общинска избирателна комисия (ОИК). А колко Секционни избирателни комисии (СИК) ще има на територията на дадена община, ще си решава съответният партиен общински съвет. Правилата предвиждат възможност за 1 подвижна СИК във всяка община. Това ознаава, че заявилите предварително желанието си да гласуват трудноподвижни социалисти ще бъдат посетени у дома.

По-голямата част от социалистите вече имат електронни членски карти. В гласуването могат да участват и членове, които още не са си извадили такива.

Интересното обаче е, че, за да гласува, всеки

ще трябва да

представя не

партийна книжка

или електронна

членска карта, а

само лична карта

Ще може да пусне бюлетина обаче само ако присъства в предварително изготвения избирателен списък. Ще се издават и удостоверения за гласуване на друго място.

Резултатите от вота трябва да бъдат обявени от партийната ЦИК не по-късно от 48 часа след края на изборния ден. Изборите са легитимни, ако в тях са участвали повече от половината партийни членове. За избран за лидер пък ще се счита този кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове.

Освен Корнелия Нинова поне 10 са другите издигнати за кандидати до момента, преброи проучване на “24 часа”. Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам.-шефа на БСП Кирил Добрев и на зам.-шефа на червената група Георги Свиленски, на шефа на БСП в София Калоян Паргов и на Костадин Паскалев. Сред номинираните са и явните опозиционери на соцлидерката Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Номинации за лидер могат да правят всички основни партийни организации до 31 януари. Изискването обаче е да бъде спазен уставът, в който е записано, че лидерът трябва да има 8 години партиен стаж, от които 4 като член на национални органи. Сред основните критерии, които бяха разписани в правилата, са: политическа лоялност и нравствена чистота, висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, комуникативност и диалогичност.

Всички кандидати, които минат проверката на ЦИК,

ще бъдат

изписани в обща

бяла бюлетина

по азбучен ред

В правилата се допуска и провеждането на балотаж, който е заложено да се проведе на 3 май.

Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати, т.е. до 6100 лв. Кандидатите ще имат равен достъп до червения пресцентър и партийните телевизия и вестник. Те ще могат да имат свои застъпници в изборните секции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача