Фирма за преработка на отпадъци глобена със 100 000 лв. заради умрялата риба в Марица (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118874 www.24chasa.bg
Директорът на полицията в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев, окръжният прокурор Васил Малинов и директорът на РИОСВ Костадин Гешев ( от ляво на дясно) обясняват как ще накажат фирмата, замърсила р. Марица.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на управителя на фирма “Екоинвест” Орлин Тасев по чл. 352 от НК за замърсяването на река Марица. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на ОД на МВР в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и на РИОСВ Костадин Гешев.

На Орлин Тасев е определена мярка парична гаранция в размер на 20 хил. лева.

Според събраните до момента доказателства “Екоинвест” е замърсителят на Марица. В петък вечерта в река Пишманка, малко преди вливането ѝ в р. Марица край Пазарджик, са пуснати залпово пластмасови власинки много над пределно допустимите норми, което е довело до измирането на големи количества риба. “Екоинвест” е пловдивска фирма за преработка на отпадъци, но в промишлената зона на Пазарджик се намира нейната производствена база. През 2019 г. фирмата е глобявана 2 пъти по Закона за водите, съобщи Костадин Гешев.

Сега на компанията ще бъдат наложени две глоби от по 50 хил. лв. за замърсяването на двете реки и за незаконно третиране на опасни отпадъци. “Екоинвест” има старо съоръжение за пречистване на промишлени води и изградена изцяло нова пречиствателна станция на базата си в Пазарджик, която обаче още не е пусната в експлоатация, допълни Костадин Гешев. До момента в рамките на образуваното досъдебно производство са взети проби от водата на двете реки и от умрялата риба. Те са изпратени за изследване в НИКК на МВР, като резултатите от пробите се очакват до 10 дни, обяви прокурор Малинов. Едва след това предстои детайлно да се установят причините за замърсяването на реките и измирането на рибата. Проверени са и всички други фирми в промишлената зона на Пазарджик, установено е, че те не са работили, когато е започнало замърсяването на реките. Разпитани са над 25 свидетели и са извършени 11 огледа на терена.

От “Екоинвест” заявиха, че не могат да коментират, преди да им бъде връчен документ за нарушението.

Директорът на полицията в Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев, окръжният прокурор Васил Малинов и директорът на РИОСВ Костадин Гешев ( от ляво на дясно) обясняват как ще накажат фирмата, замърсила р. Марица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г