Тестваха системата на София - може да подава 300 л вода в сек. на Перник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118942 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери контролния център на “Софийска вода”. Ръководството на концесионера - изпълнителният директор Васил Тренев (вляво) и заместникът му Станислав Станев, увериха, че ВиК мрежата може да осигури допълнително количества за Перник. СНИМКА: “СОФИЙСКА ВОДА”

Направили го в “Софийска вода”, магистралните тръбопроводи издържали допълнителното количество

Фандъкова: Софиянци да са спокойни - всички данни се следят в реално време и няма риск за водоподаването на столицата

Тест на “Софийска вода” е показал, че ВиК мрежата на София може да поеме още до 300 литра в секунда, които да стигнат до Перник. Техническата проба е направена в четвъртък и е била успешна. Това съобщи изпълнителният директор на “Софийска вода” Васил Тренев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери работата на контролния център на “Софийска вода” във връзка с предстоящото решение на СОС София да помогне на бедстващия Перник. То ще бъде обсъдено утре на извънредна сесия на столичните общинари, а вчера три комисии на СОС го разгледаха.

Направихме симулация какво би станало, ако подаваме още 300 литра в секунда към резервоара “Мало Бучино”. Обикновено количеството, което подаваме до него, е около 100 л/сек. Постепенно увеличавахме количеството и след 3 часа

достигнахме

до 420 литра

в секунда

Тествахме системата още 3 часа и всички съоръжения работиха нормално. Затова сме напълно спокойни, че когато се изгради връзката от резервоара “Мало Бучино” с Перник, може да осигурим допълнително количество вода, обясни зам-изпълнителният директор на “Софийска вода” Станислав Станев.

От дружеството увериха, че всеки ден от 72 точки в града се взимат проби за качеството на водата. За 2019 г. са направени

над 8500 проби

и 150 000 анализа

на качеството на

питейната вода

на софиянци по различни показатели.

“Важно е софиянци да знаят, че във всеки един момент се следи водоподаването и всички данни са в реално време. Ако някой в СОС желае да си трупа дивиденти от тази ситуация, това си е негова работа. За мен е важно, от една страна, да помогнем на хората в Перник в тази ситуация, и от друга - да успокоим софиянци, че за водоподаването на столицата няма риск”, заяви Фандъкова.

Тя не скри, че

очаква

политически атаки

и спекулации

при първата възникнала авария, ако СОС одобри решението за Перник. Но уточни, че и без да се подават допълнителни количества за бедстващия град, аварии се случват. Трасето на Рилския водопровод е 70 км и годишно по него имало 2-3 аварии, които се отстранявали приоритетно.

През 2019 г. е имало средно по 38 аварии по ВиК мрежата. Тренев добави, че тя е над 4000 км -

4 пъти колкото

разстоянието

между София

и Виена

Иначе в контролния център на “Софийска вода” в Бистрица в реално време се следят нивата на язовирите “Искър” и “Бели Искър”, които захранват столицата с вода, водните количества, които преминават през магистралните водопроводи, пречиствателните станции, резервоарите, помпените станции, налягането, качеството на водата, авариите и работата по отстраняването им.

Хванали 900 незаконни включвания за година

Над 900 нерегламентирани ползвания на вода от мрежата на София са установени през 2019 г. Това съобщи изпълнителният директор на “Софийска вода” Васил Тренев на съвместното заседание на комисиите по финанси, инженерна инфраструктура и икономика към СОС. Те обсъдиха доклада, с който София ще разреши мрежата ѝ да се свърже с Перник и по нея да минават допълнително 300 л/сек към бедстващия град.

Повод за данните стана клип, направен от общинският съветник от “Демократична България” арх. Борислав Игнатов с незаконно водовземане от Рилския водопровод, течове, отключени и пълни с вода шахти. Тренев вече е възложил обход на цялото трасе от яз. “Бели Искър” до резервоар “Мало Бучино”. Ако СОС днес разреши транзит на вода до Перник, държавата ще изгради 13 км водопровод от резервоара до миньорския град.

Според доклада Перник ще получава вода от София срещу заплащане, а цената ще определи КЕВР. При проблем София ще може да спира водата към Перник, а концесионерът ще предоставя ежеседмично данни на СОС за ползваните количества. Срещу подкрепата за Перник държавата се ангажира да направи байпас между язовирите “Бели Искър” и “Искър”, да ремонтира стената на първия и да изгради връзка с язовир “Огняново”.

Кой ще поема поддръжката на новия водопровод, как това ще се отрази на цената на водата и как ВиК - Перник, ще си плаща, като е в лошо финансово състояние, попита пък бившият омбудсман Мая Манолова.

Въпреки критиките за неясноти в доклада, отправени от общинари от БСП и “Демократична България”, трите комисии подкрепиха единодушно помощта за Перник. Днес решението трябва да бъде взето окончателно и от СОС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача